Доступність посилання

ТОП новини

Не май сто друзів, а май 150 друзів-народних депутатів.


Зиновій Фрис


Київ, 21 червня 2005 - Верховна Рада України підтримала законопроект про зміни до Кримінально-процесуального кодексу, який надає право 150 народним депутатам взяти на поруки особу, яку утримують в слідчому ізоляторі. Ніхто з депутатів не приховував, що цей закон ухвалений задля звільнення зі слідчого ізолятора голови Донецької облради Бориса Колєснікова і колишнього голови Закарпатської обласної державної адміністрації Івана Різака.

Путівку в життя змінам до кримінально-процесуального кодексу дала фракція Блоку Юлії Тимошенко, яка проголосувала за майже повністю. Не голосували “Наша Україна”, Українська народна партія і соціалісти.

В кулуарах парламенту стверджують, що голоси за цей законопроект були отримані в обмін на голосування опозиції за бюджетну резолюцію.

Згідно з цим законом, народні депутати, які беруть на поруки особу, ручаються за належну поведінку і своєчасну явку, обвинуваченого, підсудного до органу дізнання, а підозрюваних до слідчого і суду.

Говорить член “Нашої України” Борис Безпалий, який не голосував.

Борис Безпалий

Це закон про недоторканість друзів народних депутатів. 150 народних депутатів можуть взяти на поруки будь-якого кримінального злочинця та й взагалі кого їм заманеться або навіть просто особу, яку звинувачують. Звичайно, що такий закон ніколи у дію введений не буде, тому що правосуддя в країні має бути незалежно від того, хто є твої друзі.

Є така приказка ще: “Не май 100 карбованців, а май 100 друзів”. Її можна трошки модифікувати: “Май 150 друзів і не простих, а народних депутатів і роби, що захочеш”.

Віктор Міняйло

За цей законопроект голосував колишній об‘єднаний соціал-демократ, а зараз просто демократ Ярослав Сухий (фракція “Демократична Україна”). Він також знає прислів‘я:

Ярослав Сухий

Голосування з цього законопроекту не стільки юридичне значення матиме, як для нас всіх мало велику роль, тому що ми побачили, що ми можемо домовлятися, ми можемо йти на компроміси, ми можемо теж дечим поступатися, якимись політичними інтересами. Це вже радує, бо треба з виборами вже закінчувати, мітинг закінчився, Майдану вже немає, і потрібно будувати нам господарку.

А сам закон викликаний до життя тими речами недосконалими виконання Цивільно-процесуального кодексу, який ми зараз бачимо. Якщо такі речі мають місце по відношенню до високопосадовців, то я собі уявляю, що робиться з людьми, які не мають такого статусу, які рядові, і які, напевне, невипадково пишуть нам, депутатам-мажоритарникам різні листи з приводу того, як над ними знущаються, коли їх беруть у кайдани, коли їх підвішують на лом і тому подібне.

Я думаю, що Президент цей законопроект не підпише. Зрештою, ніхто, напевне, і не буде наполягати на тому, щоб цей законопроект був підписаний. Напевне, це якраз та ситуація, коли рух – то все, а кінцева мета – це ніщо.

Віктор Міняйло

А відтепер доля законопроекту взагалі, і високих посадових осіб, які перебувають в слідчому ізоляторі, зокрема, залежить від підпису Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG