Доступність посилання

ТОП новини

Київ не керуватиме економікою в ручному режимі й не переділюватиме власність поза законом – Кінах російським інвесторам.


Сергій Кисельов

Анатолій Кінах
Київ, 21 липня 2005 – Україна не допускатиме рецидивів, коли держава спробувала вирішувати найскладніші проблеми в ручному режимі, керуючи економікою за допомогою директивних цін та пошуків ворогів. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах, виступаючи на Першому інвестиційному форум "Україна – Росія 2005".

Він розпочався сьогодні в Києві. Впродовж двох днів українська влада переконуватиме російських бізнесменів, що інвестувати гроші в Україну і вигідно, і безпечно. З російського боку до розмови запрошені керівники таких відомих російських компаній, як "ЛУКОйл", "Сибнафта", "АВТОВАЗ", "Новолипецький металургійний комбінат "ТНК-Бі Пі", "Автодизель", "Газпром", "Норільский нікель", "Роснафта" та інші.

Відкривати інвестиційний російсько-український форум мала прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Так про це було записано і в програмі зібрання. Але цього не сталося.

І під час першої ж перерви в кулуарах форуму його учасники – і українські, і російські – жваво обговорювали причину того, що глава уряду не приїхала спілкуватися з потенційним зарубіжним інвестором. Бізнесмени дійшли висновку, що, вочевидь, прем’єр не захотіла входити на форумі в суперечки зі своїм першим заступником Анатолієм Кінахом, який публічно критикує деякі підходи Юлії Тимошенко до вирішення економічних проблем.

Тим не менше, виступаючи на інвестиційному форумі, Анатолій Кінах сказав саме те, на що, як уважають експерти, найбільше й чекали російські інвестори, те, що вони й сподівалися почути в Києві: "Я хочу вас поінформувати, що ми робимо певні висновки. Й ніколи, я сподіваюся, – принаймні це й моя особиста позиція – ніколи не допустимо подібних рецидивів, що сталися останнім часом в Україні. Рецидивів, коли найскладніші проблеми держава спробувала вирішувати методами ручного керівництва економікою, директивних цін або ж, що ще гірше, методом пошуку ворогів".

Пан Кінах також запевнив, що Київ зробив висновки і з ситуації на ринку нафтопродуктів, яка недавно виникла. А також робить серйозні висновки щодо питань власності. І ця його теза також була своєрідним манком, на звук якого російський бізнес, на думку спостерігачів, здатний пришвидшити рух в Україну: "І я хочу вас запевнити: це є й жорсткою політичною волею президента України. В Україні ніколи вже не буде переділу власності поза межами законів або рівноправної ринкової конкуренції".

Анатолій Кінах зауважив, що сьогодні російсько-українське інвестиційне співробітництво перебуває не на належному рівні й не відображає потенційні можливості економік двох країн. Упродовж усіх років української незалежності загальний обсяг прямих російських інвестицій, за словами першого віце-прем’єра, становив трохи більше півмільярда доларів. Для порівняння додам: ізраїльські інвестиції в економіку Польщі за останні роки склали близько 2 мільярдів доларів.

Перший віце-прем’єр закликав російський капітал активно вкладати гроші в такі галузі української промисловості, як енергетика, морські порти, авіабудування, залізниці, спорудження шляхів, у паливно-енергетичний комплекс. На думку пана Кінаха, над проектом газотранспортного консорціуму і Україні, і Росії слід і далі працювати, залучаючи до нього нових партнерів. Насамперед – європейських споживачів природного газу. Що ж до транзиту палива нафтогоном Одеса-Броди, то перший віце-прем’єр запевнив: труба запрацює в прямому напрямку. Причому деякі російські компанії вже висловили готовність узяти участь у цьому проекті.

Тим часом посол Росії в Україні Віктор Черномирдін сказав на форумі, що Україна є вельми привабливим об''єктом для інвестування російського капіталу. Але основним критерієм для цього має стати поліпшення ділового клімату, підкріплене реальними політичними реформами.

В ексклюзивному інтерв’ю для радіо "Свобода" пан Черномирдін повідомив, що чекає на вагомі й конкретні результати інвестиційного форуму в Києві: "Для цього й збираємося, аби краще знати один одного, аби запитання можна було поставити, з’ясувати те, що є незрозумілим…Та нормально все йде. Поки що в нас жодних запитань нема. Ніхто запитань не ставить. Особливих. Проблеми певні виникають? Так вони по життю завжди були, є й завжди будуть. Тому треба частіше зустрічатися, розмовляти – проблеми тоді вирішуватимуться швидше", – додав Віктор Черномирдін, посол Росії в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG