Доступність посилання

ТОП новини

День Конституції відзначили в Одесі і Миколаєві.


Петро Каландирець

Василь Барладяну
Одеса, 28 червня 2005 - 28 червня в Одесі і Миколаєві представники політичних партій та різноманітних громадських організацій урочисто відзначили День Конституції. У Миколаєві на святкові заходи не прийшов жоден представник міської влади.

Цього дня в Одесі представники міської та обласної влади, народний депутат України Юрій Кармазин, активісти політичних партій і громадських організацій прийшли до пам”ячника Тарасу Шевченку. Вони поклали до ніг Кобзаря квіти шани. Після цього довгий час тривали дискусії на теми дієвості основного Закону. Приміром, колишній політичний в”язень, публіцист Василь Барладяну назвав нинішню Конституцію України чи не найбільш недосконалим документом.

Василь Барладяну: „Це доводить навіть перша стаття. У першій статті написано, що Україна суверенна і незалежна”. Якщо вона суверенна, слово „незалежна” сенсу додавати не було. І це за умови, що ухвалювали Конституцію багато академіків, філологи, поети, письменники. Якщо у Конституції США Верховний суддя і суди стежать за дотриманням Законів – у радянській Конституції це робив Генеральний прокурор – у нинішній українській є гарант конституції. Але, Генпрокурор і Верховний суд не стежать за дотриманням законів. Саме тому у нас у суспільстві ніхто не дотримується Конституції і мають місце проблеми з дотриманням прав людини”.

День Конституції вшанували і військові
Публіцист Василь Барладяну переконаний, що нинішній основний Закон потребує доопрацювання.

Від Одеської міської влади квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку поклав перший заступник міського голови Анатолій Ворохаєв. День Конституції вшанували і голова облради Сергій Гриневецький, голова обласної державної адміністрації Василь Цушко.

Голова Партії захисників Вітчизни, народний депутат України Юрій Кармазин був серед активних учасників ухвалення основного закону країни. На його думку, і нині Україна не дотримується Конституції.

Представники влади несуть квіти до ніг Кобзаря
Юрій Кармазин: „Навіть зараз, коли перемогли демократичні сили, ми віддаляємося від дотримання Конституції. Мені дуже прикро. Я весь час звертаю увагу на недотримання Конституції усіма гілками влади. Президент, Голова Уряду не виконують її, губернатори топчуть. Неповага до основного Закону є проявом неповаги до народу”.

28 червня заходи з нагоди Дня Конституції були проведені і у Миколаєві. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг, перед учасниками якого виступили представники різних політичних партій. Промовці називали День ухвалення Конституції знаменним в історії України і висловили жаль з приводу її недієздатності.

Народний депутат України Юрій Діденко висловив думку, що нова влада зробить все можливе, щоб основні статті Конституції реально діяли.

Пам"ятник Тарасу Шевченку в Одесі
Юрій Діденко: „Прихід до влади Віктора Ющенка надає надію українцям на те, що запрацює українська Конституція і українці відчують себе господарями у власній державі. На цьому шляху є великі проблеми, але більшість українців вірять в успіх вже найближчим часом”.

День Конституції в Одесі відзначатимуть до 2 липня. Саме цього дня у приміщенні Палацу студентів відбудеться круглий стіл „Українська держава. Український уряд. Конституція України”. Організаторами круглого столу виступають міська організація Конгресу Українських Націоналістів та „Молодої Просвіти”.
XS
SM
MD
LG