Доступність посилання

ТОП новини

День Конституції.


Влада Саюк

Київ, 28 червня 2005 - Сьогодні в Україні відзначають День Конституції. Головний закон в країні було ухвалено 28 червня 1896 року. Тоді депутати працювали усю ніч, щоб остаточно затвердити законопроект. Частина народних депутатів, які працювали над законопроектом потрапили і в наступне скликання парламенту. Зараз вони також народні депутати. Дехто з них День Конституції вважає особистим святом.

Михайло Сирота конституційну ніч запам’ятав на завжди. Він 16 годин простояв на трибуні у сесійній залі. Постатейно зачитував норми головного закону, які згодом голосували. Каже випробування було важке, тай ноги до тепер час від часу болять. Проте у вигляді компенсації має неофіційне звання хрещеного батька української Конституції.

Михайло Сирота

В баченні людей, які по суті робили Конституцію, які були ядром конституційним. Мені щиро жаль, що потенціал цих людей не був використаний так як він міг і мав би бути використаний.

Влада Саюк

О 9 ранку 28 червня 1996 року за Конституцію проголосувало 315 народних обранців. Тоді Віктор Мусіяка був представником президента у Парламенті. Каже кожна конституційна стаття це результат не лише роботи, а й подекуди боротьби. До того ж це був один з найбільш захоплюючих його днів народження. Мусіяка саме в цей день народився і тоді відзначав його у парламенті.

Віктор Мусіяка

Завжди цей день – день мого народження буде днем загальнодержавного свята в зв’язку з тим, що Конституція була прийнята.

Влада Саюк

Для нашоукраїнця Володимира Стретовича “День конституції” це й ще особливий вихідний. Саме він вирішив, що працювати у 28 червня країні не варто.

Володимир Стретович

За 2 години до закінчення голосування, коли стало відомо, що Конституція буде прийнята я швиденько написав проект змін до КЗпП в ст.73. В переліку вихідних днів дописали 28 червня День Конституції.

Влада Саюк

А ось Катерина Ващук, яка в той день також була у сесійній залі каже, тодішнє ухвалення Конституції це великий прорив для тодішньої України. Проте тепер над конституцією потрібно працювати далі

Катерина Ващук

Я пам’ятаю ту ніч доленосну, коли була прийнята Конституція, як ми старались відстояти основні права і свободи людини, як ми боролися за нашу українську символіку. Яке було свято, який був тріумф, коли Україна отримала свій основний документ.

Все життя підтвердило, що Конституція в такому правовому полі на той час була абсолютно необхідна для становлення молодої держави, для її розбудови як унітарної держави була необхідна сильна виконавча вертикаль.

Нинішній день в великій мірі диктує інші вимоги і приклад попередніх років показав усі недоліки, що не спрацьовувало, що заважало рухатися вперед економіці України, а значить рівню життя людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG