Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Києва генерального секретаря НАТО Яапа де Хоопа Схеффера.


Сергій Кисельов


Київ, 27 червня 2005 - Україна має намір взяти участь у антитерористичній операції НАТО в Середземномор’ї і в миротворчих місіях в Судані та Афганістані. Офіційний Київ також співпрацюватиме з альянсом в Іраку. Про це міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вів переговори з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Яаапом де Хоопом Схеффером. Пан Схеффер перебуває в Києві з одноденним візитом.

"НАТО – ні, союзу – так!" – цими вигуками під стінами МЗС України зустрічали сьогодні генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Яаапа де Хоопа Схеффера близько двох сотень молодих прогресивних соціалістів. Вони представляли організацію під назвою "Молода гвардія ПСПУ". На одному з їхніх транспарантів було написано, що сіонізм, фашизм, США та НАТО – все це інструменти світового імперіалізму.

Керівник зовнішньополітичного відомства України Борис Тарасюк розповів журналістам, що він передав генсеку НАТО так званий "Початковий дискусійний документ". Там на 50-ти сторінках офіційний Київ окреслив свою позицію з політичних, військових, фінансових питань та проблем безпеки. На основі цього документу будуватиметься подальший діалог Києва та НАТО, головною метою якого є повноправне членство України в альянсі.

Борис Тарасюк також повідомив, що Україна й надалі братиме участь у антитерористичних та миротворчих операціях НАТО. За словами міністра, насамперед ідеться про таку місію, як реалізація рішення щодо участі України в акції "Активні зусилля" на Середземному морі – антитерористичній операції.

“Ми обговорили питання можливої участі України в операції в Судані, в провінції Дарфур. Ми підтвердили нашу участь в операції в Афганістані, а також – співпрацю в Іраку".

У свою чергу генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер уточнив, у який спосіб Україна може допомогти альянсу в проведенні миротворчих операцій в Судані та Афганістані:

"Якщо Верховна Рада схвалить рішення надіслати до Судану українських миротворців, то ні в якому разі не йтиметься про військових. Зрештою, і військових самого НАТО там нема. Українці опікуватимуться лише тим, що зветься питаннями логістики. Тобто, життєзабезпеченням і таке інше. Оскільки Україна має добру військово-транспортну авіацію, то цілком можливо, що вона зможе у такий спосіб узяти участь у миротворчій місії. Те ж саме стосується і Афганістану. Ідеться лише про ті угоди з Україною, що допоможуть забезпечити усі необхідні лінії комунікації в Афганістані".

На запитання про те, як поставиться Верховна Рада, що вивела війська з Іраку, до участі українців у миротворчих місіях НАТО в Судані та в Афганістані, перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко в інтерв’ю для радіо "Свобода" відповів:

"У цій ситуації мова йде не про участь підрозділів військових України у Дарфурі, а про оці “ладжистик” – технічні речі. Враховуючи те, що Україна має хороший транспортний авіаційний потенціал, то це може розглядатись у такому ключі".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG