Доступність посилання

ТОП новини

Судова перемога “Пори”.


Влада Саюк

Київ, 30 червня 2005 року.

Громадянська партія “Пора” братиме участь у виборах.

Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” заявив член політради партії Андрій Юсов. Будувати плани стосовно майбутніх виборів молоді політики змогли після вчорашнього рішення суду.

У середу Шевченківський районний суд м. Києва зобов''язав мін''юст ухвалити рішення щодо реєстрації політичної партії "Пора", датоване до 24 березня 2005 року, тобто заднім числом. Саме це і дає можливість “Порі” брати участь у виборчих перегонах у березні 2006 року.

До міністерства юстиції громадянська партія “Пора” подавала документи на реєстрацію тричі. Перші два рази міністерство відмовило в реєстрації, посилаючись на дані власної перевірки підписних листів, які подала партія.

Міністр юстиції Роман Зварич зазначав, що було виявлено частину підроблених підписів. В той час активісти партії це заперечували. Зрештою мін’юст зареєстрував партію "Пора" після того, як до нього у квітні втретє надійшли документи з приводу реєстрації партії.

Інтрига ситуації полягала в тому, що партійці і не приховували, що своїм планом мінімум вважають участь у парламентських виборах 2006 року. А це, згідно з законом, можуть робити лише ті політичні об’єднання, які були зареєстровані до 24 березня 2005 року.

Поки тривали перевірки, цей термін минув. Проте вчора суд вирішив, що мін’юст має зареєструвати партію до означеного в законі строку, тобто заднім числом. Член політради громадянської партії “Пора” Андрій Юсов переконаний, що затягували реєстрацією партії з політичних міркувань.

Андрій Юсов

З боку міністерства юстиції побачили величезну кількість неадекватних, а часом неправомірних дій, це стосувалося не тільки перевірки підписів, а й всієї процедури оформлення належної документації.

Це і змусило нас вважати, що права громадян України, які виступили з ініціативою створення громадянської партії “Пора”, виборчі права порушені, в діях міністерства юстиції була злочинна бездіяльність.

Цей процес однозначно був політичним. Говорити про якесь конкретне коріння наразі дуже важко, можливо, це вдасться з’ясувати згодом.

Влада Саюк

Міністр Юстиції Роман Зварич вчорашнє рішення суду воліє не коментувати. До того ж в нього з “Порою” є і особисті стосунки. Саме активісти партії були першими, хто почав роздмухувати конфлікт навколо правдивості професорського ступеня міністра Зварича.

Андрій Юсов зазначає, що це навряд чи вплинуло на тривалість реєстрації партії, адже документи були подані за кілька місяців до того як розгорівся цей скандал.

Андрій Юсов

Громадянська партія “Пора” з самого початку заявила про те, що нам абсолютно не цікаві якісь особисті подробиці біографії Романа Зварича, і ми маємо претензії до нього вже тепер, з точки зору вже його бездіяльності і недотримання тих чи інших прав.

Справді, скандал з освітою Зварича почався вже пізніше від проблем реєстрації партії “Пора”. Безумовно, ми піднімали тему освіти, оскільки ми розуміємо, що це так чи інакше впливає на фаховий рівень міністерства юстиції. Але не це головне, головне - щоб права громадян були захищені.

Влада Саюк

Ситуацію для радіо “Свобода” прокоментував політолог Володимир Фесенко. Він каже партію таки зареєстрували через те, що теперішня влада переконалася у відсутності бажання молодих партійців стати новою опозицією.

Володимир Фесенко

Стало цілком очевидно, що цей конфлікт не на користь ні владі, ні “Народному союзу Наша Україна”, ні самій “Порі”.

Тому, я думаю, знайшли такий компромісний варіант. Я думаю, до цього підштовхнули і дані соціологічних опитувань, згідно з якими зараз у “Пори” не дуже великі шанси на подолання 3% бар’єру.

Я думаю, тут були певні побоювання з боку представників “Народного союзу Наша Україна”, які побоювалися, що “Пора” може стати внутрішньою опозицією в помаранчевому таборі, основою чи базою для виникнення нової демократичної опозиції. Зараз вже очевидно, що опозиційність “Пори” була трохи перебільшена.

Влада Саюк

Зараз члени “Пори” готуються до парламентських виборів і вірять у те, що пройдуть тривідсотковий бар’єр, і до парламенту потраплять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG