Доступність посилання

ТОП новини

У Симферополі відкрилася триденна Літня академія НАТО.


Володимир Притула

Симферополь, 4 липня 2005 - У Симферополі сьогодні відкрилася триденна Літня академія НАТО. Вона проходитиме в Таврійському національному університеті імені Володимира Вернадського і має назву “Євроатлантична інтеграція України: загрози і перспективи національної безпеки”.

Не дуже гучні і чисельні протести місцевого осередку Прогресивно-соціалістичної партії не зашкодили роботі Літньої академії НАТО, організованої київським Центром інформації і документації НАТО у меморільному будиночку академіка Вернадського в Симферополі. Уже другий рік поспіль Таврійський національний університет виступає партнером у проведенні Літньої академії НАТО. Цього разу у ній беруть участь 1-й заступник Міністра закордонних справ України Антон Бутейко, посли низки європейських країн, представники штаб-квартири Північноатлантичного Альянсу в Брюселі. Серед слухачів академії – понад 50 молодих політиків, громадських діячів, політологів і студентів, які займаються питаннями міжнародної політики і безпеки. В рамках академії відбудеться кілька прямих телемостів з Брюсселем, а також дебати “НАТО в Україні – за і проти”, за участі київських і кримських журналістів та політологів.

В інтерв’ю Радіо Свобода Антон Бутейко сказав, що такий захід вкрай корисний, особливо для такого складного регіону як Крим. За його словами, минула політична команда, яка перебувала при владі, сформувала значною мірою негативне ставлення кримчан до НАТО. І тепер до кримчан, як і до всіх українців слід донести інформацію, що ця організація займається не тільки питаннями оборони та безпеки, але й питаннями співпраці і в галузі науково-технічного прогресу і питань ліквідації надзвичайних ситуацій. Він нагадав, що коли кілька років тому сталася аварія на очисних спорудах у Харкові, то лише Північнатлантичний альянс зміг надати відповідну техніку. Антон Бутейко звертає увагу і на інший важливий аспект:

“НАТО об’єднує держави демократичні, навколо цінностей демократії, свободи ЗМІ, захисту прав людини, верховенства права. Якби ми орієнтувалися і активно працювали, так як це робили колишні пострадянські прибалтійські держави, то сьогодні б народ жив би набагато краще, весь український народ, в тому числі і населення Криму”, – вважає 1-й заступник Міністра закордонних справ України Антон Бутейко.

Керівник Центру інформації і документації НАТО в Україні Мішель Дюре каже, що відчув, як змінилося після Помаранчевої революції ставлення української влади до питань інформування українців про НАТО, але не радить покладатися у цьому лише на інформаційні структури Альянсу та ресурси НАТОвських посольств:

“Декларувати це одне, але реалізувати це друге. Я розумію, що, мабуть, немає достатньо ресурсів у галузі нової української влади щодо проінформування щодо НАТО. Це має бути вибір українців. Ми не маємо вам право сказати, що вам робити. Ми маємо право вам пояснити яким чином ми працюємо і чому ми думаємо, що альянс є сьогодні найкращою організацією в галузі безпеки для нас. Але це має бути ваші керівники, ваша держава, ваші еліти, які мають пояснити українцям”, – заявив керівник Центру інформації і документації НАТО в Україні Мішель Дюре.

З цим погоджується і міністр освіти Криму Олександр Глузман, який каже, що саме українська і кримська влада має більше працювати, пропагуючи європейські цінності:

“Ми сьогодні мусимо молодь навчити і мислити по-європейськи, і поводити себе по-європейськи, але, найголовніше – навчити толерантності. Для нас, як регіону полікультурного, поліконфесійного – дуже важливо, щоб студенти, молодь, сівши разом за стіл, навчилися розуміти один одного”, - сказав міністр освіти і науки Криму Олександр Глузман.
XS
SM
MD
LG