Доступність посилання

ТОП новини

День незалежності – точно у ціль.


Василь Зілгалов

NASA.gov
Прага, 4 липня 2005 – Незважаючи на всі критичні стріли, на обвинувачення суперечливим світом у всіх можливих для цього ж світу бідах та проблемах, Америка святкує сьогодні свою 229 річницю Незалежності. І країна відзначає її не лише успіхами в найпотужнішій у світі економіці та глобальним політичним лідерством, яке вона, зокрема, засвідчить і на саміті в шотландському Единбурзі, а й гучним космічним успіхом. Треба ж було такому статися, так спланувати космічну подорож, щоб саме на свято власної Незалежності влучити у цілі та ще й так лунко для всього Всесвіту.

Якби людина йшла пішки всі 229 років, що минули після проголошеної Декларації незалежності США 4 липня 1776 року, вона не подолала би й сотої частки того шляху у 133 мільйони кілометрів, що їх подолав менше як за півроку американський космічний апарат з гучною голлівудською назвою “Deep Impact” за однойменним американським фільмом “Зіткнення з безоднею”. І цей апарат DEEP IMPACT не просто пролетів згадану космічну відстань стартувавши з космодрому НАСА 12 січня цього року , а й влучно вистрілив у ніч на неділю, 3 липня, зондом “Імпактор”. Цим вибухом американські дослідники з НАСА не лише відзначили річницю Незалежності своєї країни, а й мають можливість значно глибше пізнати структуру комети і їй подібних.

У пункті спостережень за ДІІП ІМПАКТ в Пасадені не приховували свого захоплення:

“Ця картина /комети /каже про все. Ми влучили якраз там, де хотіли. Політ пройшов чудово. Не могло й бути ліпше. Це зіткнення було більш вражаючим, аніж я очікував і більше, аніж всі наші очікування”.

Ось так Америка відзначає своє 229 свято Дня Незалежності. Цей шлях країна розпочала 4 липня 1776 року, і сьогодні вона є світовим лідером. США виробляють близько третини світового продукту, є в авангарді космічних досліджень, лідером у демократії, яку втілюють в щоденне життя вихідці зі всіх куточків світу. Тут живуть нащадки європейців – близько 80%, африканців - понад 12%, автохтонного індіанського населення – близько 2-х мільйонів, стільки ж американців і українського походження, а також китайці, японці, філіппінці. І всі вони горді за свою велику державу - Сполучені Штати Америки, які на практиці втілюють записане у Декларації незалежності: “Творцем люди створені і наділені рівними правами, серед яких право на життя, право на свободу, право на прагнення до щастя”.

Чи варто ще щось додавати? Чи, може, краще подивитися, як живе ця країна всього через 229 років після свого народження та намагатися зробити краще.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG