Доступність посилання

ТОП новини

Про деякі заяви на 6 Міжнародному конгресі україністів.


Тарас Марусик

Київ, 4 липня 2005 - 28 червня в Донецьку відкрився шостий Міжнародний конгрес україністів. За 16-річне існування Міжнародної асоціації україністів цьогорічний конгрес має найширше представництво делегацій.

В конгресі беруть участь делегати з 35 країн світу. Про деякі цікаві заяви, які прозвучали на цей час у Донецьку розповіли учасники конгресу.

Найрезонансніше прозвучали на пленарному засіданні 28 червня слова президента Міжнародної асоціації україністів, професора історії Колумбійського університету з Нью-Йорка Марка фон Гаґена. Він розкритикував віце-прем''єр-міністра України Миколу Томенка і міністерство культури, заявивши, що вони “бездіяльно спостерігають за розвалом української культури”.

Я зв’язався з Донецьком і попросив висловити Марка фон Гаґена свою думку про стан української мови в Україні.

Марк фон Гаґен

Там я сказав, що становище української мови в сучасних умовах продовжується залишатися слабким та нестабільним. Це наслідок дурної політики уряду.

Потрібно, щоб ми вели активно проукраїськомовну політику. Наприклад, у виробництві мас-медіа, щоб була активніша проукраїнська політика, а також запровадження об’єктивних та фахових україномовних курсів.

Тарас Марусик

Я запитав президента Міжнародної асоціації україністів, чи відома йому будь-яка реакція українського уряду на його слова.

Марк фон Гаґен

Віце-прем’єр Томенко сам виступав, і я повинен був виступати наступним. На жаль, він зник і не слухав наші доповіді. Це, я вважаю, за показник низької репутації українознавства навіть в сучасного уряді, що вони навіть не можуть слухати доповіді на пленарному засіданні.

Тарас Марусик

Говорив телефоном з Донецька президент Міжнародної асоціації україністів, професор історії Колумбійського університету з Нью-Йорка Марк фон Гаґен.

Відкриваючи конгрес, віце-прем''єр-міністр України Микола Томенко зазначив: “Сьогодні ми повинні створювати державу не для влади, не для інститутів влади, а для всіх громадян... Як тільки нас почують громадяни в Донецьку, Луганську, Львові й Києві, то ми матимемо менше проблем і менше підозр, що є кращі громадяни і гірші громадяни в нашій країні... Донецьк є важливою визначальною складовою тієї концепції великої європейської України, де кожен громадянин має відчувати себе, як в своїй країні”.

Про свої перші відчуття в інтерв’ю радіо “Свобода” розповіла ще одна учасниця конгресу, відомий львівський мовознавець Ірина Фаріон.

Ірина Фаріон

Моє відчуття таке, що українці, які з’їхалися до Донецька, опинилися в результаті не тому, що вони в Донецьку, а тому, що країна і держава вступили в абсолютний антагонізм.

Що це означає? Це означає, що між цією новою владою та між українцями, а саме між українцями інтелектуалами виникла жахлива і страшенна прірва. Влада, яку представляв на конгресі Томенко і, очевидно, наш Президент, який з ними, не усвідомлюють насправді пріоритетних потреб своєї країни.

У такий спосіб інтереси держави та інтереси країни абсолютно не збігаються. Не збігаються інтереси української еліти та інтереси влади. Це, напевне, найпечальніше. Але оскільки кожен удар породжує нові кроки, то, певною мірою, ми на цьому конгресі в Донецьку доволі допінговані на наступний етап нашої боротьби і на гармонізацію між країною та державою.
XS
SM
MD
LG