Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міськрада схвалила ідею муніципальної позики.


Петро Каландирець

Одеса, 16-го липня у помешканнях одеситів має бути відновлене постачання гарячої води. Про це повідомив у виступі на сесії Одеської міської Ради мер Едуард Гурвіц.

Під час розгляду питання про випуск облігацій міської позики депутати міськради ухвалили рішення залучити додаткове фінансування до бюджету міста шляхом випуску у поточному році облігацій одеської муніципальної позики.

Планується, що позика сягне 300 мільйонів гривень під 13% річних. Термін погашення основної частини боргу - 31 грудня 2008 року.

У виступі перед депутатами начальник управління фінансів міськради Світлана Бедрега наголосила, що „беручи до уваги нинішній фінансовий стан міста, необхідно шукати нові, нетрадиційні форми залучення грошей”.

Світлана Бедрега: „Проблема залучення додаткового фінансування для вирішення органами місцевого самоуправління існуючих питань, спрямованих на забезпечення належного рівня життєдіяльності міста, завжди була гострою. Сьогодні ця проблема набула такої гостроти, що прийшов час говорити про неї у сесійному залі і ухвалювати радикальні рішення. На відміну від 1997 року, коли у місті випустили першу позику, нині чимало питань законодавчо врегульовані”.

Головною метою муніципальної позики 2005 року Світлана Бедрега назвала вирішення невідкладних соціальних програм і удосконалення інфраструктури міста, проведення розрахунків із Клубом кредиторів щодо позики 1997 року і розрахунків з двома банками - „Укрсоцбанк” та „Хрещатик”, у яких у 1997 році брали кредити для розрахунків – як гарантію перед кредиторами.

Ключовим завданням, за словами пані Бедреги, є визначення пріоритетних галузей для інвестування. Серед таких визначили житлово-комунальне господарство, будівництво житла, продовження капітального ремонту міських автошляхів та міжквартальних проїздів, забезпечення належного теплопостачання у помешкання одеситів.

„Про свої плани, пов’язані із залученням фінансування шляхом емісії цінних паперів, у 2005 році оголосили Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Донецьк. Отож, Одеса тут не перша, але не повинна бути і останньою”, - сказала Світлана Бедрега. Погасити позику 2005 року міська влада планує за допомогою продажу вільних земельних ділянок, продажу і приватизації комунального нежитлового фонду.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц вже в інтерв”ю місцевим журналістам повідомив, що наміри реалізувати плани щодо позики 2005 року виникли від розуміння складності ситуації у причорноморському місті. До нової одеської влади міське господарство потрапило фактично зруйнованим. Він вважає, що саме повальна безвідповідальність і небажання працювати не дозволило колишньому міському голові Руслану Боделану повністю погасити муніципальну позику 1997 року.

Нині триває розслідування, яке має з’ясувати справжні причини фактично непогашення попередньою міською адміністрацією позики ще 1997 року. За словами Едуарда Гурвіца, „усі передумови для погашення позики 1997 року були, а стали ще більш реальними у зв’язку з тодішнім дефолтом у Росії. Тоді позика не була повернута лише за політичними мотивами. Як наслідок, загальна заборгованість Одеси нині сягнула 100 мільйонів гривень. Ліквідація цих боргів дозволить реалізувати чимало важливих проектів”.

„У Одеси є величезні інвестиційні можливості. Позика 2005 року потрапить до бюджету розвитку і буде використана на потреби одеситів”, - зазначив Едуард Гурвіц.

Він повідомив, що не лише депутати міської Ради матимуть право брати участь у контролі за витратами муніципальної позики. Всі витрати будуть оприлюднені у місцевих засобах масової інформації.

На підтримку рішення про муніципальну позику 2005 року проголосували 69 депутатів. Проти було лише чотири голоси.

Депутат Одеської міськради Георгій Селянин звернув увагу депутатського корпусу на зловживання у діяльності комунальних підприємств, які, за його словами, „стали нормою у часи правління попередньої влади. Чи є сенс дивуватися, що окремі керівники комунальних підприємств, паразитуючи на міській власності, за кілька років стали власниками дорогого майна? Вони тепер здатні утримувати цілі команди лобістів, які прагнуть зберегти їхні привілеї і при новій владі”.

Георгій Селянин звернув увагу на критичний стан справ з автостоянками в Одесі. Він висловив подив з приводу того, що парк- сервіси перерахували до міського бюджету коштів на 50% менше, ніж минулого року.

Депутати ухвалили доповнення до Програми соціально-економічного розвитку Одеси (розділ „Екологія”). Зокрема, ухвалене рішення про виділення 62 тисяч гривень на проведення аналізу контролю якості у бюветних комплексах. Згідно з рішенням сесії, заплановано утворити незалежну лабораторію для контролю за якістю води.

Рішенням сесії міськради звання Почесного громадянина Одеси одержав керівник центру реабілітації дітей інвалідів Борис Литвак.

Депутати проголосували і за утворення у міськраді управління Європейської інтеграції і зв’язків з одеською діаспорою. Керівником цієї структури стане чиновник, який пройде через відповідний конкурс.

Сесія міськради ухвалила звернення до Кабінету міністрів і Верховної Ради України, у якому висловила незгоду з рішенням Міністерства оборони України про перенесення Одеського інституту сухопутних військ у Львів.
XS
SM
MD
LG