Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль та Україна активізують торговельні контакти, за лаштунками - фігурант справи "Юкосу" Леонід Нєвзлін


Вольф Москович

Єрусалим, 18 липня 2005 року - Упродовж останніх днів Ізраїль відвідала низка українських посадовців. Йдеться про значну активізацію економічного співробітництва між Україною та Ізраїлем. Вслід за відкриттям Центру співробітництва Ізраїль-Україна у Тель-Авіві 14 липня, Ізраїль відвідав віце-прем’єр України Анатолій Кінах, котрий підписав економічну угоду. Як вважають ізраїльські спостерігачі, за лаштунками цих подій стоять ізраїльські магнати Лєонід Нєвзлін та Лєв Ліваєв, що змагаються між собою за український ринок.

Активізація ізраїльсько-українських економічних відносин відбувається на тлі внесення України у перелік держав, де ізраїльський уряд забезпечує страховку бізнесового та політичного ризику. 14 липня у Тель-Авівському готелі “Дан-панорама” відбулася церемонія відкриття центру співробітництва Ізраїль-Україна. Українську сторону представляли високопосадовці з апарату Президента Ющенка: заступник держсекретаря України Борис Соболєв та орадники Президента Андрій Кислинський та Олексій Ситников. З ізраїльської сторони це були урядовці з апарату міністерства фінансів, а також крупні ізраїльські бізнесмени. У своєму привітанні учасникам нового центру Президент Ющенко писав: “Україна стає привабливим модерним ринком для розміщення капіталів. Сподіваюся, що центр співробітництва прокладе дорогу цікавим проектам та ініціативам. Наші двері відкриті для всіх, хто вірить в Україну і пов’язує з нею свої ділові плани”. Ізраїльська преса зазначає, що за відкриттям центру стоїть фігурант справи “Юкосу”, російсько-ізраїльський супер-магнат Леонід Нєвзлін.

Тим часом 17 та 18 липня в Ізраїлі перебував перший віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, також у справах активізації економічного співробітництва України та Ізраїлю. Він зустрівся з мером Єрусалима, віце-прем’єр-міністром Ізраїлю Ехудом Ольмертом, віце-спікером кнесету Михайлом Нудельманом та двома головними рабинами Ізраїлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG