Доступність посилання

ТОП новини

День ВМС України.


Володимир Притула

Симферополь, 1 серпня 2005 - 1 серпня відзначається День Військово-морських Сил України.

День українського флоту цього року відзначатиметься досить широко і на найвищому рівні. Як повідомила прес-служба президента, 1 серпня Віктор Ющенко візьме участь у святкуванні Дня Військово-морських сил Збройних сил України, яке відбудеться в Севастополі. Програма перебування у головній базі ВМС України глави держави не розголошується, але в офіційному плані святкування – 28 пунктів, у тому числі – урочисті збори, шикування особового складу і підйом прапорів розцвічування на кораблях, святкові обіди та вечері, а також концерти і салют. Немає лише військово-морського параду – традиційно це привілей Чорноморського флоту Росії. Учора російські військові моряки відзначали День ВМФ Росії і в Севастопольській бухті пройшов грандіозний парад, в якому взяли участь і кілька українських кораблів.

Загалом ВМС України нараховує 119 кораблів і катерів, з яких 33 плавзасоби відносяться до бойового складу. Однак, як пише газета “Дзвін Севастополя” з посиланням на анонімних незалежних експертів, реально боєготові лише 2 катери відносно свіжої побудови – їм по 15 років. Схожа ситуація і в морській авіації – із 14 протичовневих літаків у повітря піднімається лише один. У Севастополі, де розташований головний штаб ВМС України, під українською юрисдикцією перебуває лише невелика Стрілецька бухта. Там, українські кораблі, як свідчить сам командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Князь, цитую: “як оселедці в бочці напхані”, кінець цитати.

Втім, та ж газета висуває низку претензій до командувача, зокрема, через розпродаж плавзасобів та наземних об’єктів українського флоту. “Дзвін Севастополя” називає цифру – лише торік цей адмірал списав або передав до інших структур 43 кораблі, в тому числі – кіпрській комерційній фірмі танкери “Макіївка” і “Керч”. Водночас, цього року планується подальше скорочення ВМС України. Про це ж в інтерв’ю Радіо Свобода говорив один з найдосвідченіших і найпопулярніших на флоті морських офіцерів, командир ескадри різнорідних сил, контр-адмірал Ігор Тенюх. Два тижні тому він подав у відставку, цитую: “на знак протесту проти розвалу флоту”. Досі міністр оборони України Анатолій Гриценко не задовольнив цей рапорт, висловивши сподівання, що Ігор Тенюх передумає.

Але як би там не було, у поки що невеликій історії українського флоту – чимало славних сторінок: це і формування у дуже короткий термін та у важких історичних й економічних умовах власне флотської структури, це і участь у кількох десятках багатонаціональних навчаннях, це і далекі походи груп кораблів, це і заснування Об’єднаного угруповання швидкого реагування причорноморських країн “БлекСіФор”, та багато іншого. І хоча значна частина моряків відзначають день народження флоту у квітні – коли й були засновані Військово-морські Сили України та призначений їхній перший командувач Борис Кожин, але сьогодні у Севастополі – святковий день, й увечері на майдані Нахімова і Графській пристані знову звучатиме Марш ВМС України.
XS
SM
MD
LG