Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане справа Ґонґадзе й справою Кучми?


Мар’яна Драч

Прага, 3 серпня 2005 року - Найгучнішу справу в новітній історії України – справу Ґонґадзе скоро передадуть до суду, обіцяє Генеральний прокурор Святослав Піскун. На початку тижня він заявив про те, що завершено перший етап розслідування. Але вдова журналіста Мирослава переконана, що це передчасне рішення, поки немає безпосереднього обвинуваченого – генерала міліції Пукача. Мирослава вважає, що суд має відбутися одночасно над виконавцями та замовниками злочину. Справу Ґонґадзе мають розглядати як справу Кучми, якому можна висунути звинувачення і щодо цілої низки інших злочинів, говорить вдова журналіста. Чи це можливо?

Є серйозні підозри, що колишній президент України Леонід Кучма отримав гарантії безпеки від переслідування за можливу причетність до вбивства журналіста Ґонґадзе. Про це заявив відомий україніст, професор університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо, який минулого тижня давав свідчення у Конгресі США про становище в Україні. За словами Кузя, така домовленість нібито мала місце в грудні минулого року, коли за круглим столом у Києві долю виборів і долю України обговорювали чільні українські політики і міжнародні посередники. А імунітет для Кучми немов би лобіювали верховний комісар Європейського Союзу Хав"єр Солана і президент Польщі Александр Квасневський. Нинішній офіційний Київ уже не раз спростовув подібні підозри, а сам Віктор Ющенко наголошував, що розслідування вбивства Ґонґадзе є справою його честі.

Де ж тут правда? За розслідуванням злочину уважно стежить директор Інституту масової інформації Сергій Таран. Ось його думка з цього приводу.


Сергій Таран

Якби Кучма такий імунітет не отримав, то це був би швидше виняток із правил, які існують у міжнародній дипломатії. А правила міжнародної дипломатії такі, що коли відбуваються переговори між лідером авторитарної держави і демократичним урядом і в цьому беруть участь міжнародні посередники, то завжди даються гарантії авторитарному лідеру: якщо він не застосує силу проти народу, то йому буде наданий імунітет.

Така практика була застосована і в Східній Європі, і в Грузії. Така практика була застосована, але зі зворотнім знаком у Сербії і в Румунії, де фактично лідери, які застосували силу проти власного народу, то потрапили під суд.

Мар’яна Драч

Але Ви говорите про практику кулуарну, тому що ніхто в Україні офіційно не проголошував, що пан Кучма отримує імунітет від усіх можливих злочинів, які він скоював на посаді президента. Такого не було.

Сергій Таран

Саме тому я наголошую, що це дипломатична практика, а не політична. З точки зору закону, можливо, варто його було б притягнути до відповідальності. Але з точки зору стратегічної політики не варто. Чому? Тому що якщо його посадять, то це буде сигналом для інших лідерів авторитарних країн, які опиняються в схожій ситуації: застосовувати свою силу проти власного народу за будь-яких обставин. Тому що вони розуміють, що можна не застосовувати силу проти власного народу, передати мирним шляхом владу, і все одно потрапити у в’язницю.

Мар’яна Драч

Якщо говорити про закон, якщо говорити про журналіста і чому його вбили, то чи є якісь підстави, на Вашу думку, у Генпрокуратури порушувати кримінальну справу, де будуть фігурувати поруч ім’я Кучми і Гонгадзе? Ми не говоримо про те, що Кучма винен. Але якщо є докази, то чи не варто їх перевірити?

Сергій Таран

Так, є такі підстави. Річ у тім, що зараз говорять про те, що є генерал Кравченко, Пукач, це є два ключових свідки, більше нікого немає, і тому не можна вийти на замовників. Це неправда. Є люди, є факти, є безпосередні свідчення, які вказують на те, що чимало українських чиновників, які працюють в правоохоронній системі, були зацікавлені в фальсифікації цієї справи з тим, щоб відвести відповідальність від найвищих посадових осіб, в тому числі від Леоніда Кучми.

Найперша людина, наприклад, це колишній прокурор Васильєв, який дуже багато брехав щодо цієї справи. Вони зараз ходять на волі, вони доступні, але Генпрокуратура ними не займається. Те, що вона це не робить, спонукає нас до думки, що наша версія, що Піскун – це той механізм, який давав можливість Леоніду Кучмі бути переконаним, що після його відставки він не потрапить до в’язниці.

Причому найцікавіші інші факти, що, наприклад, зараз представники опозиції, які ще вчора говорили про відповідальність Кучми перед народом за низку злочинів, в тому числі за вбивство журналіста Гонгадзе, то зараз ніхто про це не говорить.

Більше того, ще вам один факт. Проста дуже річ. “5 канал”, там є така програма “Закрита зона”, через яку ми час від часу дізнаємося цікаві версії щодо розслідування гучних справ. Ми знаємо, під чиїм впливом є цей телеканал, - під впливом Порошенка.

Зараз всі ЗМІ, в тому числі “5 канал”, які ще вчора говорили про те, що Кучма винний у злочинах ( в тому числі вбивстві журналіста Ґонґадзе), сьогодні висувають зовсім протилежні версії. Вони говорять, що це нібито росіяни, які хотіли в такий спосіб підставити Кучму і зробити його залежним від Москви.

Мар’яна Драч

З огляду на це, чи побажання Мирослави Ґонґадзе, щоб справа вбивства її чоловіка водночас стала справою Кучми, чи може воно здійснитися?

Сергій Таран

Я думаю, що це не має стати справою Кучми, це має стати справою замовників цього злочину. Я не знаю, може, наприклад, Леонід Кучма і не причетний до цієї справи, але має бути поставлена в цій справі крапка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG