Доступність посилання

ТОП новини

Борис Нємцов про українські газові проблеми.


Василь Зілгалов

Прага, 3 серпня 2005 – Публікації у міжнародній пресі з приводу можливого потроєння російської ціни на газ для України продовжуються. І я звернувся з цього приводу по коментарі до відомого російського політика, радника Президента України, Бориса Нємцова.

Василь Зілгалов

Пане Нємцов, цими днями західна преса, зокрема “Інтернешнел Гералд Трібюн”, з посиланням на Вас писала про можливе загострення газової кризи в Україні на осінь -зиму 2005 року. Що Ви можете сьогодні про це сказати?


Борис Нємцов

Справа у тому, що Україна залежить від постачання газу з Росії і Туркменистану. По суті, Росія продає Україні більше третини споживаного нею газу. І зараз “Газпром”, я думаю, не без політичних підстав постійно актуалізує тему радикального зростання цін на газ, кажучи про ціну в 160 доларів за тисячу кубів. Мова йде про потроєння ціни, що для будь-якої економіки важко, а для України просто катастрофічно.

Моя особиста позиція в тому, що такого характеру дії контрпродуктивні, дуже подібні на політичний тиск і насправді руйнівні для російського експорту в Європу. Справа в тому, що Україна виступає однією з найбільших транзитних газових країн, без якої Росія неспроможна продавати газ до Європи. Тому мені здається, що заяви такого характеру носять чітко виражений передвиборчий характер і навряд чи служать покращенню двосторонніх стосунків. З другого боку, українське керівництво повинне поставитись до цього серйозно і можливо розпочати консультації навіть на найвищому рівні з тією метою, щоб такого характеру загострення не відбувалися. Я вважаю, що приклад врегулювання питання про нібито зниклі 8 мільярдів кубів є добрим прикладом знаходження подібних рішень. Мені здається, що питання транспортування, ціни на газ - це питання, скоріше, комерційної взаємодії, а не політичних спекуляцій. На жаль, у нас “Газпром” часто використовується як кийок, і я вважаю, що дуже часто Росія від цього несе і економічні, і політичні збитки.

Тому дуже не хотілося б, щоб цей сценарій повторювався зараз в Україні. Хоча варто мати на увазі, що можливо після офіційної підтримки “Єдиною Росією” Януковича і його партії “Регіони України”, подібний тиск, у тому числі економічний, буде використаний. Я вважаю, що це лише нашкодить нашим стосункам і посилить русофобські, антиросійські настрої в Україні. Це дозволить дуже багатьом політиканам, у тому числі й українським, займатися таким дешевим популізмом, мовлячи про Росію , як про ворога.

Василь Зілгалов

Пане Нємцов, а чи можливе одностороннє підняття ціни з боку “Газпрому”?

Борис Нємцов

Ви знаєте, що газове постачання регулюється довгостроковими контрактами, як правило, ці контракти багаторічні (п’ять, десять, п’ятнадцять років) і вони включають і об’єми постачання, і ціну транзиту, і ціну на газ. І одностороння зміна договору неможлива, бо це договір між зацікавленими сторонами. Це свого роду складний комерційний контракт. Так що бажання продати дорожче зрозуміле, але потрібно з людьми, які цей газ транспортують, домовлятися. Бо у протилежному випадку ми зірвемо наше постачання в Європу. А це величезні штрафи і збитки - і для російської казни, і для “Газпрому”. Тому так чи інакше – це тема переговорів. І тих переговорів, які так чи інакше варто вести без зайвої політичної метушні. Сідати і знаходити рішення. Бо інакше буде постійний шантаж з обох боків, і ні до чого, окрім збитків і для Росії, і для України, це не призведе.

Василь Зілгалов

На Ваш погляд, пане Нємцов, чи вплине ця газова проблема на парламентські вибори?

Борис Нємцов

У Кремлі багато хто вважає, що за допомогою газу можна, наприклад, спровокувати інфляцію в Україні. В Україні і так важка економічна ситуація, скажу Вам відверто. Практично припинився ріст української економіки. У тому числі і через великі прорахунки уряду Тимошенко. Треба мати це на увазі. Різко впали інвестиції, перш за все - експорту видобувної галузі. І ростуть ціни, причому на важливі товари, я маю на увазі бензин, м''ясо, цукор. Зараз уряд намагається стримати ціни на хліб, але я думаю, що ціни все одно зростатимуть. У зв’язку з цим, будь-який - от такий зовнішній фактор як ріст цін на газ - може спровокувати ще більше зростання цін, що призведе до підняття тарифів на комунальні послуги, на послуги транспорту, зв’язку і врешті-решт до незадоволення народу політикою, котру проводить нова українська влада. Й тому тема газу більш-менш зрозуміла. Вона у політичному плані означає одне: дискредитувати Помаранчеву революцію, дискредитувати нове керівництво України і тим самим дати можливість набрати опозиції бали. Ну, Путін помилково, на мій погляд, і далі вважає, що набере бали Янукович. Мені більш-менш це все зрозуміло. Я вважаю, що це дуже короткозора політика, вона ні до чого доброго не призведе, окрім, я ще раз повторюю, посилення антиросійських настроїв, русофобії. Жодних інших ефектів подібна політика дати не може. Тут уже було все! Ніколи не було позитиву, ніколи!

Василь Зілгалов

Чи можливе загострення газових проблем України восени і зимою?

Борис Нємцов

Гадаю, що газову проблему використовуватимуть. Я не знаю, як вестиме себе “Газпром” і наскільки кваліфіковано буде вести себе керівництво України, “Нафтогазу України”. Не знаю.

Дуже хотілось би, щоб усе ж перед тим, як розпочинати газову війну, люди сіли і спробували знайти рішення. Гадаю, що питання настільки складне, що, напевне, у цю справу доведеться втрутитися безпосередньо Президенту України. Він людина досить виважена, грамотний економічно. І, гадаю, якщо він займеться цим питанням напряму, хоча б у тому, що стосується, я б так сказав, ось цієї загрози радикального зростання цін на російський газ, якщо б він у цю справу втрутився, то це було б, на мій погляд, дуже важливим позитивним моментом.

У якій мірі Президент України готовий цим займатися, я поки що не знаю, але моя особиста думка як радника у тому, щоб все-таки цю проблему не опускати на якийсь там комерційний рівень, розуміючи, що вона носить яскраво виражений політичний характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG