Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов у Мілані не боїться переслідувань.


Сергій Драчук

Прага, 9 серпня 2005 – Кабінет міністрів України затвердив сьогодні умови повторного продажу понад 93% акцій Криворізького гірничо-металургійного комбінату “Криворіжсталь”. Ці акції від минулого року належали консорціуму, співвласником якого є найбагатший українець, відомий магнат із Донеччини Ринат Ахметов.

Сам Ахметов, який каже, що збирається оскаржувати націоналізацію підприємства в усіх можливих судах, аж до Європейського суду з прав людини, тим часом зник із України. І ось він з’явився на люди в Італії, в Мілані, де дав інтерв’ю журналістові західного ділового щоденника “Вол Стріт Джорнал”.

Ахметов зовсім не впевнений, що українській владі вдасться остаточно позбавити його “Криворіжсталі”. А західні оглядачі водночас застерігають про небезпеки, які ставить ця реприватизація перед українською владою.

Ринат Ахметов, який нині влаштував собі довгий відпочинок у Середземномор’ї, нагадав кореспондентові “Вол Стріт Джорнал”, що деякі суди визнали минулорічну приватизацію “Криворіжсталі” цілком законною, хоча інші стверджують протилежне.

На думку Ахметова, нова українська влада мала б погодитися: що було, те пройшло. За його словами, він здобув значну частку своєї власності в ті часи, коли ринок був практично не реґульований. “Ми робили інвестиції в українську економіку за тими правилами, які існували на той час”, – сказав Ахметов журналістові.

Тим часом аналітики й західні дипломати, пише “Вол Стріт Джорнал”, вважають, що українська влада йде по лезу ножа: вона має втримати рівновагу між вимогою відновити справедливість і небезпекою відлякати інвесторів.

Один із таких аналітиків, Стюарт Генсел із дослідницького відділу лондонської видавничої групи “Економіст”, в інтерв’ю для радіо “Свобода” сказав, що історія з реприватизацією “Криворіжсталі” може призвести до неґативного результату.

Про дії української влади Генсел каже: “Гадаю, вона, на жаль, не добре з цим впоралася. І хоча повернення “Криворіжсталі” в приватні руки збільшить надходження до бюджету й багато хто вважатиме це за посилення соціальної справедливості, я думаю, що влада створила своїми діями стільки ж проблем, скільки вона вирішує”.

Незворушність Ахметова, пише автор статті у “Вол Стріт Джорнал”, є цілковитою протилежністю настроям в Україні, де багато хто волів би засадити Ахметова за ґрати й відібрати в нього всю власність у зв’язку з шахрайствами на минулорічних президентських виборах, осереддям яких було рідне місто Ахметова Донецьк. Сам же Ахметов, що зустрівся з журналістом у міланському готелі, відкидає чутки, ніби він утік із України, щоб уникнути арешту.

Минулого місяця Ахметова викликали в прокуратуру на допит у справі замаху на вбивство 1988 року. Але, за словами Ахметова, він просто не схотів переривати свій відпочинок із дружиною й двома синами в Монако, де тоді перебував. “У нас така родинна традиція – приїжджати сюди влітку на відпочинок”, – сказав журналістові Ахметов, засмаглий і відпочилий за місяць на середземноморських берегах. Він додав, що спілкуватиметься з прокуратурою в Україні, “коли буде про що серйозно говорити”.

А звинувачень у виборчому шахрайстві Ринат Ахметов не боїться. Він каже, що сам голосував за Віктора Януковича, але нікого не змушував цього робити. Водночас він загалом високо оцінив президента Віктора Ющенка, з яким, на думку Ахметова, можна працювати. І з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, яка виступає за скасування низки приватизацій за попередньої влади, Ринат Ахметов має щирі взаємини, додав він кореспондентові західного ділового щоденника “Вол Стріт Джорнал”.

Одна з цих приватизацій якраз і стосується “Криворіжсталі”. Консорціум Рината Ахметова і Віктора Пінчука, зятя колишнього президента, купив підприємство трохи більше як за 4 з чвертю мільярди гривень. Нині стартова ціна повторної приватизації становитиме 10 мільярдів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG