Доступність посилання

ТОП новини

Проти Гілларі Клінтон виступила окружний прокурор.


Сергій Куделя

Вашингтон, 11 серпня 2005 - В сенаторки від штату Нью Йорк Гілларі Клінтон з’явилася політична суперниця, яка хоче зайняти її місце у Сенаті США. Нею стала окружний прокурор штату Нью Йорк Джанін Пірро, яка вчора заявила про свій намір балотуватися на виборах до Сенату наступного року. Кандидатуру Пірро вже підтримали глава республіканської партії штату та більшість регіональних партійних осередків. Однак, американські експерти відзначають, що кампанія Джанін Пірро може бути серйозно обтяжена минулим… її чоловіка. Подробиці про нове політичне протиборство розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

29 місяців ув’язнення присудив американський суд Альберту Пірро - чоловіку нового кандидата у сенатори від штату Нью Йорк Джанін Пірро. Декілька років тому він був визнаний винним у незаконному знятті з оподаткування трьох машин класу-люкс - Бентлі та Феррарі, а також залізного свинарника, виробленого на спеціальне замовлення родини Пірро. Чоловік окружного прокурора провів у в’язниці 11 місяців і був потім звільнений за добру поведінку. Зараз його дружина Джанін Пірро, яка балотується у сенатори від штату Нью Йорк, наголошує на своїй незалежності та закликає оцінювати її окремо від чоловіка.

Її кар’єра пов’язана здебільшого із роботою у прокуратурі, де вона спеціалізувалася на справах по захисту прав жінок та дітей. Її політичні позиції не завжди відповідають партійній лінії республіканців. Вона каже, що погоджуються із президентом Бушем у питаннях економічної політики, тобто зниження податкового рівня, та у стратегії щодо боротьби із тероризмом. Водночас, Пірро позиціонує себе ближче до лівого політичного крила у соціальних питаннях. Вона підтримує право на жінок на аборти та виступає за подальші медичні дослідження стовбурових клітин, що не схвалює президент Буш.

Однак, одним з недоліків Пірро експерти називають її обмежений політичний досвід. Оголошуючи вчора свою кандидатуру, вона раптом зупинилася і довго шукала одну з сторінок свого виступу. Пірро також не змогла пояснити журналістам деталі її економічної програми, в якій вона обіцяє створити нові робочі місця у штаті Нью Йорк. Отже, на думку деяких політичних оглядачів, республіканці хочуть використати Пірро для того, щоб максимально дискредитувати Гілларі Клінтон перед наступними президентськими виборами. Саме ім’я Гілларі зараз найчастіше називають у списку ймовірних кандидатів у президенти від демократичної партії. Про це говорила вчора і Джаннін Пірро, яка звинуватила Клінтон у бажання використати штат Нью Йорк для того, щоб здобути Білий Дім.

Як зазначила Пірро, Нью Йорку потрібний сенатор, який після обрання не буде думати про те, як задовольнити виборців в інших штатах змагаючись за посаду президента. Отже, експерти прогнозують, що метою кампанії Пірро буде змусити Клінтон публічно відмовитися від президентських амбіцій у 2008 році. Деякі навіть назвали її “жертовною вівцею” республіканців. У відповідь на це Пірро зазначила, що вона не збирається омивати нікого своєю кров’ю. Все ж менеджер її передвиборчої кампанії заявив, що якщо демократи будуть використовувати проти Пірро минуле її чоловіка, вони нагадують виборцям штату Нью Йорк і про минуле чоловіка Гілларі Клінтон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG