Доступність посилання

ТОП новини

У Росії експерти знову обмірковують третій термін Путіна, а народ дедалі частіше порівнює його зі Сталіним.


Мар’яна Драч


Прага, 16 серпня 2005 року – Розмови про третій президентських термін Путіна – це чутки, чи реальний варіант розвитку подій у Росії? Кілька днів потому як Володимир Путін заявив про те, що міг би втретє балотуватися на посаду президента Росії, якби це дозволяла Конституція, російські депутати висунули законопроект, який передбачає саме таку можливість. Але чи справді Путін хоче й далі залишатися у президентському кріслі? Поки над цим запитанням розмірковують політики та експерти, народ переповідає про Путіна анекдоти, а російські музиканти складають нові пісні.

Припущення про те, що Володимир Путін може втретє балотуватися на посаду президента Росії після того як закінчиться термін його повноважень у 2008-му році, не є новими. Але господар Кремля сам дав нову поживу для подібних дискусій. Коли Путін їздив на початку серпня до Фінляндії, то не відкинув відразу й рішуче такої можливості:

"Можливо я і хотів би, але Конституція не дозволяє цього зробити. Я вважаю, що для нас сьогодні найважливішою є стабільність, яка може бути досягнута лише на основі діючого законодавства."

Кілька днів після такої заяви депутат із російського Примор`я запропонував колегам підготувати законопроект, який передбачає зміни до Конституції, що дадуть Путіну змогу знову йти на вибори.

Змінити Основний закон Росії, а саме 81-шу статтю – доволі складно. Потрібна підтримка двох третин депутатів нижньої палати російського парламенту, Думи. Зі змінами також мають погодитися три чверті депутатів у верхній палаті – Раді Федерації і дві третини регіональних законодавчих органів, а таких у Росії 89. З огляду на те, що Кремль контролює більшість місць в обох палатах, домогтися згоди парламенту цілком реально. Важче, але також можливо, переконувати регіональних лідерів, вважають спостерігачі.

Нині для російської політичної еліти немає теми важливішої ніж майбутні зміни керівництва держави, надто багато залежить у Росії від центру, каже Радіо "Свобода" відома у Москві журналістка Маша Ліпман. Крім третього президентського терміну для Путіна обговорюють ще такі варіанти розвитку подій:

"Інший сценарій це об''єднання з Білоруссю, що вимагає нової Конституції для такої об''єднаної держави, чи перерозподіл владних повноважень на користь парламенту."

Повноваження Путіна можна продовжити ще одним способом – провести референдум. Цей варіант, який називають середньо-азійським, також можливий, якщо на нього дадуть згоду російські суди. Втім юридичні заковики не можуть перешкодити Путіну продовжити повноваження, якщо він це захоче, вважають експерти. Але ті ж спостерігачі кажуть, що сам Путін навряд чи вже визначився з планами на 2008-ий рік.

А тим часом президент Росії вже давно став героєм сучасного російського епосу, зокрема анекдотів. Цю тему досліджував наш колега з російської редакції Радіо "Свобода" Володимир Тольц:

"Загалом всі керівники Росії, так чи інакше, завжди ставали героями анекдотів. Але в Путіна становище особливо вдале. Справа в тому, що народний епос, народний фольклор не виникає просто з нічого . Завжди мають бути попередні традиції. В Путіні дуже вдало поєднуються кілька якостей. Попередні серії анекдотів про Штірліца, бо Путін працював шпигуном у Німеччині, про Дзержинського, бо він чекіст, і про Вовочку. Розвиток цієї серії вийшов доволі цікавим, бо віднедавна доволі часто образ Путіна в анекдотах зближається з образом Сталіна, як не дивно."

Про Путіна не лише безліч анекдотів, але й багато пісень. Володимир Тольц зауважує, що пісні про президента Росії виникають інакше ніж жарти:

"З піснями трохи інша історія. Пісні, як мені здається, почали активно розкручувати під час передвиборчої кампанії Путіна в 2004-му році. Було дуже багато пісень, в яких образ президента ставав більш людяним. Використовували його звичну лексику - мочити у сортирі і так далі, вислови близькі народу. Так і виникали пісні, такі як "Замахніться на президента." Автори бажали наблизити президента до людей, але, з іншого боку (так вже митці влаштовані) і посміхнутися теж хочеться. Тому пропозиція - вистрілив у Путіна, а потім стрілою Амура."

звучить уривок пісні

Якщо Путін таки піде на третій термін, експерти переконані в одному: слід очікувати великої піар кампанії в російських мас-медіа. Це, зокрема, означає, що в російському ефірі частіше звучатимуть пісні, в яких ідеться про позитивні якості Путіна, як ось ця, в якій російські дівчата мріють про хлопця такого як президент.

звучить уривок пісні

Я видела его вчера в новостях Он говорил о том, что мир на распутье С таким как он, легко и дома, и в гостях И я хочу теперь такого как Путин Такого как Путин, полного сил Такого как Путин, чтобы не пил Такого как Путин, чтоб не обижал Такого как Путин, чтоб не убежал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG