Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Біля державної годівниці.



Київ, 17 серпня 2005 року.

Традиційно, життя, точніше матеріальне забезпечення чиновників було предметом тихого обговорення. Пересічні громадяни країни на власних кухнях з вуст у вуста передавали легенди про втаємничені спецрозподільники, магазини, санаторії і лікарні. У ситуації тотального дефіциту сервелат, білизна, взуття і лікування виглядали кастовим недосяжним святом. Що залишилось від “того” життя держслужбовців? Чи треба зберігати якісь пільги людям, які вірою і правдою служать державі?

Про пільги і привілеї великого загону чиновництва - у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": "Біля державної годівниці" з Надією Шерстюк.

Львівські чиновники масово звільняються з роботи. Маленькі зарплати і відсутність того, що на Заході називають “соціальним пакетом”, змушують їх покидати насиджені місця. Втім, на згадку про працю на державу у передмісті Львова залишаються їхні чималенькі будиночки:

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Одним із символів привілейованого життя чиновництва вважалася лікарня під Києвом – Феофанія. Хто зараз там лікується? І чи є щось подібне, наприклад, у Великобританії?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Пільги і зарплати чиновників держапарату завжди приховувалися від суспільства. Страждає на це і нова влада. Збільшити зарплату чиновникам і позбавити пільг – таким шляхом пішли східноєвропейські країни, аби подолати корупцію. В Україні теж виступають за це. На результати цього полюють журналісти. Результати поки що невтішні. Оприлюднених на початках зарплат чиновникам вистачило б лише на вечерю в улюбленому ресторані.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Телеведучий Микола Вересень лікується, як правило, у відомчій привілейованій лікарні Феофанія. Щоправда, каже, за часи Незалежності багато що у ній змінилося. Так само, як і у країні в цілому. Їжа стала гіршою, ліки треба купляти, як правило, самостійно... Але, чи справедливо забирати пільги у чиновників, які працюють на державу? Про це ми запитали у перехожих на вулицях України.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG