Доступність посилання

ТОП новини

"Я не думаю, що Ахметова посадять": німецька дослідниця донецької групи.


Мар’яна Драч

Ренат Аметов
Прага, 19 серпня 2005 року - Український журнал "Кореспондент" цього тижня визнав Рината Ахметова п`ятою найвпливовішою людиною в Україні, а американський журнал "Форбс" називає його найбагатшим українцем зі статками в два з половиною мільярди доларів. Про що свідчать обшуки в донецькій резиденції Ахметова і чи може його очікувати доля колишнього російського нафтового магната Михаіла Ходорковського, який нині сидить у в''язниці? Радіо "Свобода" запросило до розмови на цю тему німецьку дослідницю, яка займається Донбасом.

Донецькі міліціонери, які 15 серпня приїхали до готелю "Люкс" на бронетранспортерах, спершу заявили, що шукали там документи, які засвідчують ухиляння від сплати податків. У четвер міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розкритикував своїх підлеглих за театральність, проте додав ключову інформацію: міліція шукала в "Люксі" не тільки папери, але й керівника угруповання кілерів. Соратники Рената Аметова називають це політичним тиском. Сьогодні адвокат заявив, що санкція на обшук не була належно оформлена і звинуватив міліцію у застосуванні сили. Адвокат Юрій Воропаєв:

- У мене склалося враження, що в принципі там насправді нічого і не шукали. Наведу конкретний приклад: відкрили кімнату (у моїй присутності), у ній була велика купа ящиків, зайшли, візуально на них подивилися, жоден ящик не відкрили, кімнату зачинили - пішли далі. Я думаю, мета була зовсім інша: мета була загубити там щось, а потім знайти.

Німецька дослідниця Керстін Ціммер не раз бувала в Донецьку, вона захистила у Магбурзькому університеті докторську дисертацію з проблем політичної еволюції донецької групи. Керстін Ціммер так розцінює цей конфлікт:

- Під час передвиборчої кампанії вони обіцяли повернути людям те, що їм належить, такою була риторика, а нині, як мені здається, нова українська влада має багато проблем. Це, безперечно, один із способів, як продемонструвати виборцям, що влада щось робить із тими, хто збагатів за старого режиму. Водночас невірно порівнювати Ахметова з Ходорковським. Певні паралелі є, але також є багато відмінностей.

Паралелі очевидні – Ахметов є найбагатшим українцем, а Ходорковський до того як сів у тюрму був найбільшим багатієм Росії. В чому їхня головна відмінність?

- Ходорковський мабуть мав політичні амбіції і таким чином становив загрозу для президента Росії Путіна. Безперечно, це інакше в Україні. Ахметов проявляє політичну активність за кулісами, але не відкрито. Він підтримував Януковича, проте невдовзі після виборів заявив про готовність працювати з новою владою. Звісно, він намагається таким чином зберегти свої статки, які можуть опинитися під загрозою.

Ще перед обшуками в донецькій резиденції Ахметова міністерство внутрішніх справ запрошувало магната на допит у справі вбивства, що сталося наприкінці 80-их років у Донецьку. Ахметов на допит не прийшов, а в інтерв`ю журналістам сказав, що жодним чином причетний до злочину. Проте деякі оглядачі вголос називають його мафіозі і рекетиром. Німецька дослідниця донецької групи Керстін Ціммер з цього приводу зауважує:

- Я не знаю, чи він є батьком мафії, але безперечно, що його корені з цього кола людей. Вони намагалися контролювати ринки в Донецьку, а потім перейшли до газу і металургії. Звісно, мені важко сказати, чи Ахметов когось намагався вбити. Можливо, але я цього не знаю. Це правда, що Ахметов заробив свої перші гроші за допомогою рекету. Але він не був головною людиною. Першу скрипку у той час грав Ахат Брагін. До його вбивства Ахметов був у тіні. Він не був помітною фігурою до 1995-го року.

Втім міністр внутрішніх справ Юрій Луценко наголошує: справи Рената Ахметова в Україні немає. Є справи щодо економічних правопорушень, які скоїли в Донецьку, структури близькі до цього підприємця. Чого варто очікувати далі? Прогноз Керстін Ціммер:

"Я не думаю, що Ахметова посадять, але нова влада й далі буде намагатися його вкусити. З одного боку, він має репутацію злочинця, а з іншого - активно займається благодійністю, очолює футбольний клуб. Його репутація в Донецькому регіоні не є однозначно негативною. Але через ці всі кампанії влада намагається її ще більше підмочити. Тому Ахметов матиме проблеми в спілкуванні зі своїми закордонним партнерами по бізнесу. Вже тривалий час він перебуває за межами України. Ахеметов каже, що він то у відрядженні, то у відпустці на Середземному морі. Якщо ситуація загострюватиметься, то не думаю, що він повернеться в Україну. Таке в мене враження."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG