Доступність посилання

ТОП новини

Знову про проблеми україномовної освіти в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 26 серпня 2005 року - У Симферополі сьогодні пройшло розширене засідання колегії Міністерства освіти і науки Криму. Одне з питань, що розглядалося – проблеми україномовної освіти, що залишаються гострими для автономної республіки.

Учасників розширеного засідання колегії Міністерства освіти і науки Криму, яке пройшло в українській гімназії Симферополя, зустрічав нечисельний пікет членів Російського блоку, Партії регіонів, СДПУ(о) і Республіканської партії. Активісти проросійських організацій протестували проти українізації російськомовних шкіл автономії. Попри те, що питання навчання кримських школярів українською мовою міністр освіти Криму Олександр Глузман назвав однією з найважливіших проблем кримської освіти, він відкинув звинувачення політичних опонентів уряду й аргументував це цифрами.

Цього року в Криму діє 638 шкіл, з яких лише 6 україномовних і 14 – з кримськотатарською мовою навчання. Ще у 141 російськомовній школі відкриті 434 українських і 172 кримськотатарських класів. Загалом в Криму українською мовою навчаються лише 7900 школярів – це 3 з половиною відсотки від загальної кількості, кримськотатарською – 5900 учнів – це 2,6, а 93,9% - навчаються російською мовою.

Олександр Глузман продовжує: “Результати проведеного моніторингу потреб у навчанні українською мовою показують, що з 1-го вересня нинішнього року бажають вчитися українською 739 дітей, які йдуть до 1-го класу і 8400 школярів, які вже навчаються. Для цього міністерство освіти рекомендувало райдержадміністраціям відкрити в кожному районі як мінімум по одній українській школі, або школі з українською і російською мовами навчання, де перші класи набиратимуться лише україномовні. Це буде такий перехідний період. Він сьогодні підготовлений за всіма умовами, підготовлений педагогічними кадрами і підручниками”, - сказав міністр освіти і науки Криму Олександр Глузман.

Водночас представники низки громадських і політичних організацій автономії, які входять до Громадського комітету сприяння українському шкільництву у Криму провели сьогодні прес-конференцію у Симферополі, на якій закликали усім освітнім закладам Криму надати статус україномовних. Каже координатор Комітету, голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін: “Через те, що в Криму сьогодні має місце відверта дискримінація щодо надання можливості одержувати освіту державною мовою кримська організація УНП, НРУ, всеукраїнського товариства “Просвіти” і кримської організації “Батьківщина” вимагають, що для забезпечення права на освіту громадянам України в АРК надати всім школам Криму статус шкіл з українською мовою навчання. Дитина не повинна писати, що вона бажає вчитися українською мовою. Їй право надала сама Україна. Через те ми намагаємося припинити ці спекуляції, які сьогодні є навколо відкриття шкіл з українською мовою навчання. В цей же час ми не проти, коли нацменшини напишуть заяви, що вони бажають вчитися або російською мовою, або болгарською, або вірменською, або іншими мовами, через певну кількість заяв надати їм таку можливість вчитися їх рідною мовою”, – це був голова кримської організації УНП Олег Фомушкін.

Тим часом урядові джерела повідомили, що міністерство освіти Криму пішло на поступки проросійським організаціям і перетворило одну з нових українських шкіл – у селищі Комсомольському – на двомовну.
XS
SM
MD
LG