Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса: Тимошенко – українська Жанна Д''Арк.


Надія Кандиба


Німеччина, 12 вересня 2005 - Німецьку пресу цими днями турбують передусім дострокові вибори до Бундестаґу. Незважаючи на це, практично всі провідні видання країни коментують також політичну кризу в Україні, яка призвела до відставки українського уряду.

“Розірвана упряж” – під такою назвою в понеділок опублікував статю про урядову кризу в Україні журнал “Spiegel“. На думку видання, Юлію Тимошенко та Віктора Ющенка насправді ніколи не об”єднувала спільна політична програма. “У той час, як Ющенко намагався дотримуватися прагматичного курсу відносно сумнівних “бізнесменів” країни, “українська Жанна д”Арк” робила ставку на похід проти тих, на кому тримався старий режим”, - пише “Spiegel“. Далі видання наголошує на відсутності успіхів боротьби з корупцією, обіцянка про подолання якої лунала з революційної трибуни в Києві.

Коментуючи суперечки в оточенні Ющенка, часопис наголошує, що український президент тим часом втратив довіру з боку своїх найближчих соратників. На думку журналу, свідченням цьому є відставка держсекретаря Олександра Зінченка, який звинуватив у корупції оточення Ющенка і, зокрема, голову РНБО Петра Порошенка. Незважаючи на те, що й Порошенко пішов у відставку, “Spiegel“ переконаний, що політична кар”єра цієї людини ще не завершена. “Після розриву з красномовною та фінансово потужною Тимошенко президент, що потрапив у скрутне становище, не може відмовитися від свого найважливішого спонсора”, - зауважує німецький часопис. Призначення ж на посаду виконувача обов”язків прем”єр-міністра Юрія Єханурова, який з 1994-го по 1997-й роки керував Фондом держмайна, журнал Spiegel розцінив як ознаку того, що “нова команда виступає швидше за реставрацію, ніж за революцію”.

Газета Süddeusche Zeitung не виключає, що тепер Україна знову може потрапити в більшу енергетичну залежність від Росії. Києв вимушений домовлятися з Москвою, пише Süddeutsche Zeitung і пояснює: “ Іншого виходу нема, оскільки ЄС не хоче відкривати перед Україною жодної перспективи.” Автор статті у Süddeutsche Zeitung радить ЄС якомога швидше розробити чітку концепцію відносно України.

Газета Lausitzer Rundschau налаштована оптимістичніше і переконана, що попри політичну кризу, Україна не повернеться під контроль старих кадрів та їхнього патрона російського президента Путіна. Однак видання застерігає, що тепер вирішальним є те, чи зможуть політики, які разом повалили старий режим, знову знайти спільну мову напередодні парламентських виборів. “При цьому Тимошенко належить ключова роль”, - пише Lausitzer Rundschau. На думку видання, екс-прем”єр не повинна шукати якихось інших причин відставки її уряду, оскільки в останні місяці справді між членами кабінету точилися серйозні суперечки. “Передусім бракувало чіткого уявлення про те, як реформувати економіку, для регулювання якої досі використовуються бюрократичні методи”, - зазначає Lausitzer Rundschau.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG