Доступність посилання

ТОП новини

Про відставку глави кримського уряду Анатолія Матвієнка.


Володимир Притула

Симферополь, 21 вересня 2005 - Сьогодні Крим теж залишився без уряду. Осіння сесія Верховної Ради автономії розпочалася бурхливо.

Прихильники і противники Анатолія Матвієнка перемішавшись, взяли в кільце кримський парламент. Але і ті, і ті дарма дерли свої горлянки. Кримський прем’єр сам подав у відставку: (переклад) “Я хочу офіційно заявити про наступне. Прошу прийняти мою відставку по етичним міркуванням з посади Голови Ради міністрів АРК”.

Анатолій Матвієнко пояснив своє прохання про відставку етичними причинами – своєю відповідальністю за те, що депутати-члени УРП “Собор” не підтримали учора у Верховній Раді України кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем’єр-міністра України. За відставку Анатолія Матвієнка проголосували абсолютна більшість депутатів, навіть ті, хто спершу планував його підтримувати.

Звільнивши прем’єра, депутати тим не менш зажадали звіту його уряду. Але 1-й віце-прем’єр Валерій Ясюк заявив, що урядовці готували плановий звіт на жовтневу сесію, тож підготувати екстренно позачерговий звіт на цей день просто не встигли за регламентом. Тож з депутати заслухали лише претензії до Анатоія Матвієнка і його уряду, з якими виступив один з лідерів партії “Союз” та антиурядової коаліції, депутат Володимир Кличніков: (переклад) “Програма “Морський берег” – 10-15 мільярдів – утопія. Але навіть ця утопія проходить повз Верховну Раду Криму. Програма “Питтєва вода” – у парламенті автономії ніхто її в очі не бачив. Будівництво порту “Донузлав” – теж без врахування думки парламенту і громадськості. Будівництво Феодосійського нафтопереробного заводу – це кінець рекреації у Феодосії”.

Дехто з депутатів намагався захистити урядовців. Каже депутат з Красноперекопська Кирило Трандафіл: (переклад) “Це все для того, щоб розправитися з керівником уряду. Сьогодні він подав у відставку. Наберіться сміливості зняти це питання з порядку денного, бо за 3 з половиною місяці діяльності уряд не може звітуватися. Раніше ви і всі ваші уряди роками не звітували!”, - заявив Кирило Трандафіл. Зрештою, 83 депутати визнали роботу уряду Анатолія Матвієнка незадовільною й оголосили йому вотум недовіри, а також створили робочу групу з формування нового складу уряду автономії.

Депутати створили спеціальну комісію з перевірки заяви Анатолія Матвієнка про корупцію у Верховній Раді Криму. А екс-прем’єр автономії заявив, що вважає себе кримчанином. Анатолій Матвієнко: (переклад) “Хочу вам заявити, що це не втеча. Порядок у Криму, я впевнений, буде наведений. Розпочату справу я доведу до кінця. І зроблю все, щоб допомогти у цьому здоровим силам у Криму, його мешканцям. Це для них насамперед катастрофічно необхідно”, - заявив екс-прем’єр Криму Анатолій Матвієнко.
XS
SM
MD
LG