Доступність посилання

ТОП новини

Новий кримський прем’єр обіцяє легалізувати Меджліс.


Володимир Притула

Симферополь, 30 вересня 2005 року.

У Симферополі новий кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов зробив неочікувану заяву. Зустрічаючись у четвер ввечері із журналістами, він сказав, що нелегалізований Меджліс – представницький орган кримськотатарського народу незабаром отримає правовий статус.

Прем’єр-міністр Криму Анатолій Бурдюгов вважає, що настав час, щоб Меджліс отримав легальний статус. Про це він сказав на зустрічі з журналістами у Сімферополі. Досі цей представницький орган кримськотатарського народу працював поза законом. Анатолій Бурдюгов каже, що поза правовим полем України зараз перебуває багато явищ громадсько-політичного життя держави.

Анатолій Бурдюгов

Щось схоже відбувається і з Меджлісом кримськотатарського народу. Адже ніхто з нас не насмілиться сказати, що його немає. Ми давно знаємо, що він існує і впливає на політичну ситуацію в Криму.

Я думаю, ми мусимо йти шляхом взаєморозуміння і досягнення домовленостей. Я на цю тему мав дуже глибоку всесторонню розмову з Президентом Віктором Ющенком. Він просив мене про те, щоб наш уряд зробив усе можливе, щоб інтеграція в наше суспільство кримськотатарського народу була не негативним, а навпаки – стабілізуючим фактором.

Володимир Притула

За словами кримського прем’єра, на сьогодні для цього запропонована програма дій, щоб система Курултаю-Меджлісу увійшла у правову систему України.

Анатолій Бурдюгов

Є вже підготовлений протокол, є розроблений варіант розв’язання цього питання для того, щоб ця громадська організація, цей громадський рух знайшов своє місце – абсолютно легітимне, юридично обґрунтоване. Для того, щоб ми раз і назавжди цю тему зняли. Це єдиний вірний шлях, який дозволить нам всім жити у мирі і порозумінні.

Володимир Притула

Глава кримського уряду не розкрив зміст згаданого протоколу, сказав лише, що документ ще доопрацьовується. Не розкрив його змісту і 1-й заступник голови Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров. Але він позитивно поставився до заяви Анатолія Бурдюгова.

Рефат Чубаров

Будь-яка посадова особа або політичні силі, які хочуть добра Криму, вони просто зобов’язані рахуватися з інтересами кримськотатарського народу. Офіційно концентрує та демонструє ці інтереси Меджліс кримськотатарського народу.

Якщо пан Бурдюгов має на увазі, що під легалізацією Меджлісу він розуміє введення в нормативно-правове поле України такої інституції, як Курултай і Меджліс, то ми це тільки вітаємо. Я би майже підказав короткий шлях до такої легалізації, де сприйняття закону про статус кримськотатарського народу в України, цей законопроект зареєстрований у ВР України.

Володимир Притула

Тим часом його колега по парламенту, комуніст Леонід Грач, назвав “бен-ладівщиною” плани легалізації Мерджлісу і заявив, що у кримського прем’єра присутні ознаки “політичної клініки”. Лідер кримських комуністів пообіцяв двовладдя в Криму та ескалацію напруги у міжетнічній сфері півострова.
XS
SM
MD
LG