Доступність посилання

ТОП новини

“Mitall Steel Germany” – хто вони?


Богдана Костюк

Фото з конкурсу по продажу ВАТ "Криворіжсталь"
Київ, 24 жовтня 2005 (RFE/RL) - Після відкритого аукціону з продажу “Криворіжсталі” увага ЗМІ прикута до нового власника найбільшого виробника металопродукції в Україні.

Насправді, “Mitall Steel Germany” – це німецьке представництво корпорації “Mitall Steel”, якою володіє родина Лакшмі Міталла з Індії. На батьківщині, сім’ю Міталл називають “металургійними королями”, а їхні підприємства, розташовані у чотирнадцяти країнах на чотирьох континентах Землі, - “металургійною імперією”.

“Імператор” – Лакшмі Міталл – народився 1950-го року у Калькутті у родині власника великої сталеливарної компанії “Nippon Denro Ispat”, який відправив сина навчатися спершу у престижний коледж Святого Ксав’єра, потім – в університет Калькутти. Після чого Лакшмі Міталл, за ініціативою батька, був відправлений в Індонезію –примножувати родинний бізнес. Куплений ним поблизу Джакарти сталеливарний комбінат став початком історії металургійної імперії сім’ї Міталл.

Лакшмі Міталл
У віці 25 років Лакшмі отримав дозвіл індонезійської влади на ливарного підприємства, яке нині є найбільшим приватним металоливарним виробником у країні. Для налагодження стабільного постачання сировини на цей комбінат, Лакшмі Міталл незабаром викупляє в уряду Тринідаду напівмертвого металовиробника Iscott, якому дає назву Ispat Carribean. Як писала тоді індійська преса, з цього почалося “завоювання світового металургійного ринку” родиною Міталл. Потім були купівлі заводів у Німечині і Канаді, Мексиці і Сполучених Штатах Америки. Були корупційні скандали, учасниками яких були лідери окремих держав та урядів. Десять років тому Лакшмі Міталл купує Карагандинський металургійний комбінат у Казахстані, і вкладає у його модернізацію пів мільярда доларів США. ЗА рік Міталл приватизує єдину сталеливарну компанію Ірландії, і по тому, незважаючи на чергову кризу у світовій металургії, продовжує купляти металургійні виробництва у різних куточках Землі. Два роки тому Лакшмі Міталл об’єднує свої численні фірми і компанії в єдину – Mitall Steel Coroporation – яка стає одним з головних гравців на світовому ринку металопродукції і одним з головних конкурентів російських та українських фірм – серед яких й “Індустріальний союз Донбасу” – у Центральній та Східній Європі. ЯК зазначає провідний експерт міжнародної маркетингової компанії “Конкорд” Роман Зінченко,

“Лакшмі Міталл на східноєвропейському просторі зарекомендував себе як інвестор агресивний та інвестор досить жорсткий. З іншого боку, його можна назвати інвестором складним, тому що на відміну від багатьох інших претендентів – французьких, наприклад – його група відома досить жорсткими підходами у плані соціальної політики. Візьмемо історію з польським меткомбінатом “Гутою Честоховою” – там були сильні протести проти купівлі цього комбінату групою Міталла саме через те, що там планувалися серйозні скорочення робітників та обмеження соціальних пакетів. З іншого боку. Якщо ми подивимось на ціну, за яку продано “Криворіжсталь”, то маємо зрозуміти, що, очевидно, якісь дуже серйозні очікування. Тому що “Криворіжсталь” куплена “Mitall Steel” за ціну, яка майже на два мільярди гривень перевищує ринкову капіталізацію компанії. Якщо люди викладають такі гроші, у них є певні стратегічні плани саме по цьому сегменту ринку”, - вважає Роман Зінченко.

Зазначу, що власник корпорації “Mitall Steel” Лакшмі Міталл входить у десятку найбагатших людей світу за версією журналу “ФОРБС” – 19 мільярдів американських доларів. Профіт корпорації минулого року становив 5 млрд. доларів, а прибутки за продаж металу корпорацією - 22 млрд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG