Доступність посилання

ТОП новини

НАК „Нафтогаз України” виділить 70 мільйонів гривень для газифікації Прикарпаття.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 31 жовтня 2005 (RFE/RL) - Голова Національної акціонерної компанії „Нафтогаз України” Олексій Івченко, перебуваючи на Прикарпатті, заявив, що досягнуто домовленості з керівництвом обласної держадміністрації щодо впровадження в життя проекту газифікації регіону. На це Національна акціонерна компанія виділить 70 мільйонів гривень. Керівник „Нафтогазу” також прокоментував нинішній стан паливно-енергетичного комплексу держави.

Івано-Франківська обласна держадміністрація досягла вагомого результату у виконанні програми газифікації Прикарпаття. Керівництву регіону вдалось домовитись з Національною акціонерною компанією „Нафтогаз України” щодо подальшого будівництва газотранспортних мереж в області. На цьому наголосив голова обласної ради Василь Брус: „За роки незалежності нашої держави в області прокладено 3800 кілометрів газопроводів. Це більше, аніж за всі роки існування Радянського Союзу. Лише цього року ми проклали 200 кілометрів газопроводів. І ця робота, де залучаються відомчі кошти, дасть змогу нашій області через 5-7 років завершити газифікацію Прикарпаття”.

Керівник „Нафтогазу України” Олексій Івченко після підписання угоди щодо виділення 70-ти мільйонів гривень для побудови нових газопроводів в області в інтерв’ю для радіо „Свобода” заявив, що будь-які заяви про кризу в паливно-енергетичному комплексі держави надумані і становлять предмет спекуляції, зокрема наша держава немає жодних боргів перед Туркменистаном, як про це заявляють деякі засоби масової інформації: „Під час нашої поїздки з міністром Плачковим три тижні тому до Туркменистану ми підписали ще два додатки і відповідно до всіх підписаних документів Україна не має жодних заборгованостей перед Туркменистаном. Я підтверджую ці слова як посадова особа”.

Олексій Івченко також наголосив, що Україна не лише не має боргів, але й зробила суттєву переплату за газ і населенню держави нема чого боятися зустріти зиму в холодних помешканнях: „Відповідно до підписаних угод ми розраховуємось за туркменський газ з передплатою. Вона становить зараз приблизно 30 мільйонів доларів”. Олексій Івченко переконаний, що проти нього як проти голови НАК „Нафтогаз України” ведеться постійна інформаційна війна для того, щоб змусити його здати газотранспортну систему держави в оренду. Однак він наголосив, що, допоки очолює „Нафтогаз України”, цього не станеться.

Олексій Івченко також запевнив, що підвищення ціни на газ для населення не буде. Всі заяви щодо цього можна сприймати як спекуляцію. Тиск з боку Росії на Україну щодо газопостачання також не більше аніж міф, оскільки російський “Газпром” отримує дві третіх своїх прибутків від транзиту газу Україною.
XS
SM
MD
LG