Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Повна Європа!


Київ, 9 листопада 2005 року.

Україна святкує десятиріччя свого перебування в Раді Європи. Маленький ювілей і скромні успіхи молодої держави на європейській сцені. Що дало Україні членство в цій міжнародній оргінізації? Як ставляться до Європи - територіальної і ментальної - прості українці. Якими очима дивиться стара Європа на Україну?

Про Україну в Європі і Європу в Україні – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Повна Європа!” з Надією Шерстюк.

Міжнародна організація з гордою назвою Рада Європи народилася у тисяча дев’ятсот сорок дев’ятому році. Десять держав-засновниць (зокрема, Бельгія, Італія, Ірландія) зобов’язалися розвивати демократію, захищати права людини, викорінювати різні форми дискримінації у суспільстві. У дев’яносто п’ятому році європейську "путівку в життя" видали і Україні. Що вона дала державі і її громадянам?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Якщо Львів здавна вважається Європейським містом - через близькість до єврокордону та багаторічну взаємодію львіської та австрійської культур, то між Львовом та Донецьком - ціла Україна. Чи зможе пролетарський Донбас вписатися у Європу? У Донбасі живе десята частина українців. І в цьому - заслуга європейців, які наприкінці дев’ятнадцятого століття чимало грошей і сил вклали у цей регіон - британський підприємець Джон Юз заснував донецький металургійний завод і власне саме місто яке тоді називалося Юзівка. В місті Кстянтинівка неподалік від Донецька бельгійці збудували завод з виробництва скла... Тодішні донеччани були не просто чорноробочими - в них навіть були світські клуби - грибників наприклад....

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Справжню Європу шукайте в деталях, радять затяті туристи чи емігранти - в чистоті вимитої бруківки, в усмішках людей, в доглянутих квітниках на вулиці... На заробітках за кордоном перебувають майже сім мільйонів українців - це неофіційна статистика. Більша частина з них подалася до Європи, зокрема, до Чехії. Спочатку ставлення чехів до українських трудових мігрантів було негативним, розповідає журналістка Радіо Свобода Людмила Ваннек...

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Україна та Рада Європи - десять років рАзом. Однак за весь цей час Україна не змогла переконати Європу у своїй цивілізованості і схильності до чесних і відкритих стосунків. Перш за все - всередні самої країни. Однак тісне сусідство із традиційною вимогливою Європою мало залишити в Україні свої сліди. Магазини у підземних переходах, фаст-фуди, новітні технології, високі ціни - все це є в Україні і воно - європейське - переконані перехожі на київських вулицях. Що до України ще приходить з Європи?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG