Доступність посилання

ТОП новини

Гей, воли, чого ви стали?..


Василь Плоскіна


Угорщина, 17 листопада 2005 – У незвичну тримісячну подорож зі Східної Угорщини в німецьке місто Нюрнберґ вирушить на днях, так би мовити своїм ходом, стадо великої сірої рогатої худоби. Ця порода корів випасається цілий рік на пасовиськах Хортобадського екологічного заповідника, має цінне м’ясо, яке не піддається впливу коров’ячого сказу та деяких інших хвороб.

Тривала мандрівка хортобадських скотарів з сірою худобою в Німеччину за тисячу кілометрів від рідної домівки є частиною культурологічної програми Євросоюзу. Йдеться про відновлення давньої традиції, коли упродовж століть, починаючи з кінця XVIII-го, саме у такий спосіб Угорщина постачала Західній Європі цінну яловичину. Згідно з документальними джерелами, тоді в Італію, Австрію і Німеччину переганяли великі стада – щороку до 100 тис. голів. Нині ж у степах Хортобаді випасається приблизно 2800 корів цієї породи. Доглядають їх осілі нащадки кунів-половців, кочові племена яких оселилися в Угорщині понад 1100 років тому на території сучасних областей Яс-Надькун-Солнок та Бач-Кішкун. Куни традиційно були дуже добрими скотарями, стверджують історичні хроніки.

У наш час пастухи й ветеринари з Хортобаді вважають, що сіра порода корів дуже витривала. Щодня стада проходять від 30 до 50 кілометрів у пошуках корму, не втрачаючи товарної ваги, і що їм не звикати до далеких відстаней, кажуть скотарі. До речі, в Нюрнберґу навіть встановили пам’ятник цим тваринам на Різницькій вулиці.

Керівництво Хортобадського заповідника має на меті зацікавити європейських покупців угорською яловичиною, у тому числі й у такий спосіб, як переганяння сірої худоби на більш ніж 1000-кілометрову відстань. Гурмани цінять м’ясо цих корів за добрий смак і те, що тварини нагулювали свою вагу в екологічно чистих районах країни. Тим часом у заповіднику готові збільшити поголів’я тварин у кілька разів, якщо зросте попит на цей вид яловичини, повідомляють у міністерстві с/г Угорщини.
XS
SM
MD
LG