Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники: проведені у Чечні парламентські вибори - політичний фарс.


Петро Кагуй

Прага, 29 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Російські правозахисники гостро критикують парламентські вибори у Чеченській Республіці, що відбулися 27 листопада. Їхні оцінки ідуть врозріз із пафосними заявами представників офіційної Москви.

Російська влада, у тому числі і президент Володимир Путін заявляють, що ці вибори – стали завершальним етапом політичного врегулювання у Чечні та відновлення конституційного устрою у Чеченській Республіці. Але чи відповідає це дійсності? Та які контраргументи у правозахисників?

Нинішні парламентські вибори у Чечні - імітація політичного процесу, політичний фарс, переконані російські правозахисники. Вони наголошують на тому, що в Чечні наразі немає умов для проведення чесних і справедливих виборів.

“У Чечні немає умов для нормального волевиявлення громадян. Фактично, триває війна, бойові операції. Мають місце викрадення людей, побиття їх, тортури, позасудові страти. В атмосфері такого страху, насилля не можна провести чесних і вільних виборів”, - говорить активіст правозахисного центру “Меморіал” Шахман Аґбулатов, який проживає у сусідній із Чечнею Інгушетії.

За даними правозахисного центру “Меморіал”, лише цього року у Чечні було викрадено 235 місцевих мешканців. З них 93 згодом звільнили чи їх викупили родичі. Тринадцятьох осіб – убили, 122 людини зникли безслідно. А ще 8 осіб перебувають під слідством. Окрім викрадення людей, цього року у Чечні було убито 152 особи. Серед них: 64 цивільних мешканців, 37 співробітників силових структур, 2 чиновників, 10 бойовиків. А хто були решта, наразі правозахисникам невідомо.

Нині у Чечні, як зауважують правозахисники, діє диктатура Рамзана Кадирова - сина убитого чеченськими повстанцями промосковського президента Чечні Ахмада Кадирова. Рамзану Кадирову підпорядкована так звана його охорона – воєнізовані угруповання, котрі, нібито причетні до викрадень та убивств людей. Рамзан Кадиров нині обіймає посаду першого прем’єр-міністра Чеченської Республіки.

В інтерв’ю Радіо “Свобода” керівник всеросійського громадського руху “За права людини” Лев Пономарьов зауважив:

“У Чечні зараз диктатура Рамзана Кадирова. Навіть ті, хто виступає за союз із Росією, вони все одно повинні або підтримувати Кадирова, або піти геть із політичної арени. Я вже не кажу про справжніх політичних опонентів, які в принципі не можуть озвучувати свої погляди. На нашу думку, війну можна зупинити лише у тому випадку, якщо прихильникам сепаратизму у Чечні буде надано можливість участі у політичному житті країни і тоді вони не братимуться за зброю”.

Досить критично до проведених парламентських виборів у Чечні ставиться і голова московської Гельсинкської групи Людмила Алєксеєва. Власне, за її словами, загалом у Росії вже давно немає справжніх виборів.

“Та нам уже зрозуміло, що виборів у нашій країні немає. Це як за радянського часу - деяка декорація. Російським громадянам, котрі хоч як-небудь цікавляться проблемою виборів, це вже давно зрозуміло, причому, не лише серед інтелектуальної публіки. Спитайте будь-яку людину, вона скаже: “та від нас нічого не залежить”. Вибори перетворилися у фікцію”.

Провідні російські правозахисні організації не посилали своїх спостерігачів на нинішні парламентські вибори у Чечні, розуміючи, що це марна справа. За словами Людмили Алексєєвої, виборами диригує влада і безсоромно фальсифікує їх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG