Доступність посилання

ТОП новини

9 країн Балто-Чорноморсько-Каспійського регіону створили "Спільноту демократичного вибору", - говориться в декларації, яку підписали країни після форуму в Києві


У спільноту увійшли Україна, Молдова, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Македонія, Словенія, Грузія. Також у форумі брали участь чільні представники Польщі, Азербайджану, Сполучених Штатів, керівники ОБСЄ і Ради Європи.


У спільноту увійшли Україна, Молдова, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Македонія, Словенія, Грузія.

Президент Віктор Ющенко заявив, що цей форум не означає діяльності проти інших країн. Про мету зустрічі він висловився так:

“Мета нашої ініціативи не має якогось спрямування проти третіх країн або інституцій. Натомість спільнота уявляється мені як відвертий діалог між друзями, прихильниками ідеї підтримки демократії та верховенства права. Як діалог, учасники якого на урядовому та неурядовому рівнях надаватимуть один одному повне сприяння”.

Форум “Спільнота демократичного вибору” започаткували Президент України Віктор Ющенко та лідер Грузії Михаїл Саакашвілі. Сьогодні у Києві грузинський лідер сказав:

"Дедалі більше президентів, дедалі більше країн, все більше лідерів стають мрійниками. Я б сказав, усі люди – це мрійники! Вони збираються докупи у своїй абсолютно новій мрії – про Європу, яка базується на національному інтересі".

А президент Молдови Володимир Воронін висловив таку думку:

"Я вважаю, що наша спільнота, як певна можлива інтеграція країн європейського вибору, має стати на шлях затвердження і своєї парламентської асамблеї, об"єднання ринків і гуманітарних ресурсів. Це буде і своєрідна практична адаптація наших країн перед можливим входженням в ЄС; це буде і способом знайти достойний варіант розвитку, у тому випадку, якщо таке входження буде відкладене для якихось країн на довшу перспективу".

У форумі брали участь чільні представники Польщі, Азербайджану, Сполучених Штатів, керівники ОБСЄ і Ради Європи.

Заступник держсекретаря США Пола Добрянскі зачитала листа президента Джорджа Буша до лідерів Демократії:

"Побудова демократії вимагає створення інститутів, які підтримують свободу. Демократії в різних країнах можуть виглядати по-різному, але кожне демократичне суспільство має дотримуватися законів, обмежувати владу держави і поважати права всіх громадян".
XS
SM
MD
LG