Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову підвищує ціну на газ для України.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Газовий конфлікт між Україною та Росією загострюється. Сьогодні керівник російського “Газпрому” Олексій Міллер та його заступник Олександр Медведєв наввипередки робили заяви, та ніяк не могли вирішити за якими ж цінами вони продаватимуть природний газ.

Не встиг Віктор Ющенко заявити, що Україна готова платити за кубометр російського газу 160 доларів, як на гора посипалися заяви російського “Газпрому”. “Україна прогавила свій шанс, тож тепер платитиме по 220-230 доларів за кубометр, сказав заступник керівника “Газпрому” Олександр Мєдведьєв. Далі, вже керівник “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що в замін на газ Росія хоче отримати частину українських газопроводів. Міллер зазначив також:

“Ситуація щодо України дуже тривожна. Оскільки якщо до кінця року контракт на постачання газу в Україну не буде підписаний, то “Газпром” не матиме ніяких підстав постачати газ на територію України. Це буде просто протизаконно”.

А вже після цього Олександр Медведєв заявив, що ціна газу для України не буде фіксованою, а визначатиметься за європейською ціновою формулою. Тобто, ціна на газ залежатиме від світових цін на енергоносії.

Купувати ж газ за такою формулою Україні буде вигідно, вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін:

“Така заява зрештою пролунала і це є вигідно для України. В західних країнах ціна на природний газ залежить від ціни на нафту, або окремий вид нафтопродуктів. І якщо б фіксована ціна для України була б протягом року, то якщо б ціни на нафту впали б вдвічі, то за російський природний газ Україна платила б більше, ніж європейські країни”.

Разом з тим Володимир Саприкін не вірить, що до кінця року вдасться укласти контракт між українським “Нафтогазом” та російським “Газпромом”.

“Скоріш за все, з 1 січня частково буде зменшено подачу газу для потреб України. Поки що я не бачу доцільності у переговорах на усіх рівнях, окрім президентського. Гадаю, треба зініціювати зустріч президентів, яка могла б зрушити з місця цю проблему, яка обростає ще більшими негативними моментами”.

Віктор Ющенко ж, в свою чергу, закликав російську та українську сторони не політизувати ситуацію.

“Формування умов нового ринку, як форма політичного тиску – це, на мій погляд, найважливіше. А ціни і тарифи, я переконаний, що порахуємо, вийдемо на реалізацію взаємних політичних інтересів і через декілька тижнів це стане питанням вчорашнього дня і не таким актуальним, як сьогодні”.

Однак цей процес політизувався вже давно. Якщо ціни на газ зростуть, потрібно буде повністю перерахувати бюджет на наступний рік, адже там закладені старі ціни, каже спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

“Закладений дефіцит в Держбюджеті 2%, хоча зрозуміло, що зі зміною ціни дефіцит зростатиме”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG