Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш захищає своє право дозволяти прослуховування телефонів.


Сергій Куделя Вашингтон, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Прослуховування міжнародних телефонних розмов американців може допомогти у виявленні та попередженні терактів на території США. Саме такий аргумент навів вчора президент США Джордж Буш на захист таємної програми, яка надавала спецслужбам право слухати телефонні розмови громадян США без судового дозволу. Під час останньої прес-конференції року, Буш також висловив обурення рішенням газети “Нью Йорк Таймс” сповістити громадськість про існування такої програми. На думку президента, обговорення подробиць програми йде лише на користь терористам.

Цілий рік репортери газети “Нью Йорк Таймс” чекали на появу своєї сенсаційної статті про те, як американський уряд шпигує за власними громадянами. Весь цей час Білий Дім переконував видавців газети, що викриття такої програми може стати попередженням для терористів, які будуть обережніші у користуванні телефоном. За десять днів до появи статті президент Буш навіть запросив головного редактора газети до свого Овального Кабінету, де продовжував пояснювати недоцільність публікації. Однак, стаття таки з”явилася на сторінках газети і миттєво спрчинила новий шквал критики на адресу Джорджа Буша. Як пояснюється у публікації, згідно американського законодавства, спецслужби повинні отримати дозвіл у суді перед тим, як почати прослуховувати телефонні розмови громадян. Однак, після терактів 11 вересня Буш надав розвідці право здійснювати прослуховування за його особистим дозволом. Лише упрожовж 2002 року телефонні розмови майже 500 осіб відслідковувалися без судової санкції. Демократи кажуть, що президент поставив себе над законом. Громадські активісти обвинувачують його у потуранні конституційних свобод американців. Навіть республіканці обіцяють провести негайні слухання у Сенаті США з приводу цієї програми. У відповідь критикам, президент Бущ намагається пояснити доцільність такої програми потребами національної безпеки:

“Ми знаємо, що двохвилинна розмова між кимсь, пов’язаним із Аль-Каїдою у США та агентом за кордоном може призвести до загибелі тисяч невинних людей. Для того, щоб врятувати життя американців ми повинні відслідковувати такі розмови, щоб бути здатними попереджувати нові атаки. Отже, відповідно до законів США та Конституції, я надаю дозвіл перехоплювати міжнародні розмови осіб, пов’язаних із Аль-Каїдою чи іншими терористичними організаціями.”

Представники адміністрації Буша, зокрема генеральний прокурор Альберто Гонзалес, також відзначають, що американські законодавці знали про таку програму і навіть проголосували за неї, коли надали президенту право використовувати силу проти терористів після подій 11 вересня. Це відзначив і президент Буш:

“Лідери Конгресу США більше десяти раз отримували інформацію про цю програму. І вона ефективно перешкоджала діяльності ворогів, захищаючи наші громадянські свободи. Ця програма була спрямована проти тих, хто має зв’язки з Аль-Каїдою. З часу терактів 11 вересня, я надав більше тридцяти дозволів на прослуховування і буду продовжувати це робити допоки нам будуть протистояти вороги, які хочуть вбивати американських громадян.”

За твердженням урядовців, за час існування програми їм вдалося попередити декілька терактів, зокрема один з них за участі водія вантажівки зі штату Огайо. У 2003 році він зізнався, що допомагаючи Аль-Каїді, планував підірвати Бруклінський міст у Нью-Йорку. Отже публічне викриття існування такого плану викликало в президента Буша обурення:

“Це було ганебне рішення – розповісти про існування такої важливої програми у час, коли йде війна. Наше публічне обговорення цієї програми допомагає ворогу. Вам необхідно зрозуміти – і я сподіваюся, що американці зрозуміють також – досі існують вороги, які хочуть завдати шкоду США, і вони дуже небезпечні. І це обговорення того, як ми їх знаходимо, допоможе їм пристосуватися.”

Як відзначають експерти, аргументи президента Буша викликали б розуміння в американців відразу після подій 11 вересня. Однак зараз, за останнім опитуванням телекомпанії СNN, майже 2/3 американців не готові жертвувати своїми свободами заради національної безепеки. Отже, цей скандал найближчим часом залишатиметься у центрі уваги громадськості Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG