Доступність посилання

ТОП новини

Заява Міжнародної Гельсінської федерації з людських прав і Української Гельсінської спілки з людських прав про ситуацію з правими людини через рік після Помаранчевої революції.


Василь Зілгалов Прага, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок була оприлюднена заява Міжнародної Гельсінської федерації з прав людини і Української Гельсінської спілки з людських прав у який дається оцінка прав людини в Україні через рік після «Помаранчевої революції».

В одинадцяти пунктах цієї заяви дається характеристика зрушень у людських правах в Україні, на основі чітких міжнародних стандартів і певних процедур у демократичному суспільства, викладених, наприклад, у Європейській конвенції з прав людини та інших міжнародних документах. На цій основі Українська Гельсінська спілка з людських прав спільно з Міжнародною Гельсінською федерацією/ з центром у Відні/ аналізують українське законодавству і адміністративну практику та дають оцінку правам людини в країні. Основний тягар з моніторингу в Україні лягає на УГСЛП /UHHRP/. Я запитав у Директора програм Української Гельсінської Спілки Володимира Яворського про те, чи не є ця заява констатацією відсутності кардинальних змін у правах людини в Україні впродовж року після “Помаранчевої революції”?

Володимир Яворський

Насправді, радикальних змін не відбулося. Не відбулося жодного погіршення. По-друге, були очікування, але вони не справдилися. А по-третє, ми маємо дуже серйозні зрушення в реалізації певних фундаментальних прав, просто забувати про що неможливо.

Було дуже важко очікувати радикальні реформи, оскільки законодавчі реформи без змін законодавчого поля важко очікувати. А ми змінили тільки виконавчу гілку влади, не зміни парламент рік назад.

Василь Зілгалов

В якій галузі фундаментальні зрушення: чи в карному законодавстві, чи в судовій системі? Як Ви вважаєте, де кардинальні зрушення відбулися?

Володимир Яворський

По-перше, це є свобода слова. Всі міжнародні правозахисні організації на сьогоднішній день відзначають значні зрушення в цій сфері. По-друге, можна спостерігати значні зрушення в реформі правоохоронних органів, зокрема, міліції, СБУ. Є не тільки бажання це здійснювати, але є реальні кроки, наприклад, з катуванням та жорстоким поводженням. Є реальні кроки, які здійснюються владою.

Рік назад ми не мали жодної підготовленої реформи, фактично цей рік був потрачений на підготовку реформи, зокрема, судову реформу, яка почнеться одразу після виборів.

Василь Зілгалов

Коли ми дивимось на цю заяву, на цей звіт, так би мовити, то тут є 11 пунктів, в 10 із них дається критика.

Володимир Яворський

На сьогоднішній день критика відрізняється від критики минулої, що на сьогоднішній день ми критикуємо, більше вже вдалось зробити. Це є фундаментальна різниця від того, що ми робили рік назад, коли ця критика звучала, фактично все тільки погіршувалося від цієї критики.

Ця критика – це дороговказ для влади. Вони не завжди послідовно можуть її реалізовувати. Ми маємо чітке бачення, у влади принаймні, що потрібно робити певні реформи, вони готові це робити. Дуже багато органів влади на сьогоднішній день працюють в цьому напрямку. Але поряд з цим є деякі проблеми, ми на них прямо вказуватимемо, тому що не хочемо, щоб нас не запідозрили в необ’єктивності і в потуранні чинній владі.

Василь Зілгалов

Пане Яворський, а як Ви вважаєте, наступні вибори будуть викликом у цій справі розвитку людських прав в Україні?

Володимир Яворський

Однозначно, це буде виклик, який породжений свободою, тому що ми маємо певну свободу ЗМІ, певну свободу від політичних переслідувань. Слід лише подивитися, як будуть діяти органи державної влади під час виборів, будуть діяти політичні опоненти поміж собою. Це буде тест на демократію в найкращих умовах, тому що певні умови створені, є свобода слова.

Василь Зілгалов

А як Ви вважаєте, чи є небезпека відкату, так би мовити, кроків назад у правах людини після парламентських виборів?

Володимир Яворський

На жаль, є у нас вони небезпідставні, тому що парламентарі в більшості зараз відстоюють певні демократичні цінності, начебто вони, насправді, голосують за закони, які порушують права людини, тому що парламент за цей рік спромігся прийняти декілька законів, які порушували права людини. За нього голосували демократичні і опозиційні фракції.

В цьому у нас найбільша проблема. Важливо те, що насправді немає чіткого поділу на політичних опонентів і тих, хто сказав, що точно ці сили є повністю демократичні, а ці ні. Тому значна кількість людей, яка потрапить до нового парламенту буде відображати фактично недемократичні цінності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG