Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина: До початку виборчої кампанії залишаються лічені дні.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 21 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщині зареєстровані 108 обласних організацій політичних партій. У обласному відділення Комітету Виборців України вважають що в області активними гравцями на виборах до Верховної Ради і на місцевих виборах будуть близько тридцяти виборчих блоків і партій. З них найпотужнішими виглядають Народний Союз Наша Україна, Блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія, Народна партія України, Партія Регіонів і СДПУ(о).

На Дніпропетровщині зареєстровані 108 обласних організацій політичних партій. У обласному відділення Комітету Виборців України вважають що в області активними гравцями на виборах до Верховної Ради і на місцевих виборах будуть близько тридцяти виборчих блоків і партій. З них найпотужнішими виглядають Народний Союз Наша Україна, Блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія, Народна партія України, Партія Регіонів і СДПУ(о).

Згідно з проведеним моніторингом місцевої преси у пердвиборчий період лідером за загальною кількістю згадувань є Народний Союз Наша Україна, за ним у порядку зменшення згадувань йдуть Блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія, Партія Регіонів і СДПУ(о). Приблизно та сама ситуація з кількістю згадувань у новинах і публікаціях, присвячених партіям. Лідерами газетних площ є БЮТ і НПУ, за ними - партія “Громада” і Партія Зелених, що свідчить про те, що саме ці партії найбільш активні у оплаті друкованих матеріалів.

Лідерами за кількістю новин і журналістських матеріалів, присвячених безпосередньо партіям, є Блок Юлії Тимошенко, “Громада” і НСНУ.

Олексій Безуглий
Голова обласного відділення Комітету Виборців України Олексій Безуглий характеризує загальну активність політичних організацій на початок виборчої кампанії як слабку:

“Нас ця виборча кампанія дуже дивує. Вона настільки млява, за нашими даними жоден технологічний проект на території області не реалізується. Йде робота з наочною агітацією, головним чином це «Віче» і Народна партія України, вони найбільш активні, плюс ще деінде Мороз і в певних населених пунктах відбувається роздача літератури агітаторами.”

Щодо повної відсутності технологій пан Безуглий дещо помиляється. На підготовчому етапі відбувається так зване розкладання яєць у різні кошики. Команда голови обласної ради Миколи Швеця вже розподілена – сам Швець після недовгого перебування у списку Партії Регіонів опинився у списку НСНУ, його заступниця Галина Булавка – у списку БЮТ, ще один заступник – Володимир Залунін - у списку Громади. Колишній голова обладміністрації Микола Деркач , голова обласної організації Народної партії – у списку НПУ. Дніпропетровська владна команда в будь якому разі не програє. На місцевому рівні Микола Швець після заяви про доцільність створення місцевих виборчих блоків вже провів дві закриті наради з місцевими депутатами і керівниками господарств з районів області. Використовується і адмінресурс – надходить інформація про примусовий запис до партій працівників підприємств, лікарень, жителів сіл. Тут перед ведуть Народна партія, Партія Регіонів і Соціалістична партія.

Станіслав Жолудєв
Голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради Станіслав Жолудєв стурбований ситуацією у вищих учбових закладах:

“У ВУЗах вже простежується тенденція що агітація знов вестиметься вбік якоїсь одної сили. Покищо те, що відбувається в учбових закладах, носить нейтральний характер, але можливо що це слугуватиме тим чи іншим політичним силам. Дніпропетровський Національний Університет – існує постанова ректора про те що університет є , у лапках, територією поза політикою. Будь-які політичні порухи, дії будь якого змісту, будь якого спрямування на території університету заборонені. Але вже зараз відбувається промацування – з’являються соціологічні опитування, з’явилася анкета – за кого кожний студент голосуватиме. І студенти пишуть за кого конкретно вони голосуватимуть, як за кандидатів так і за партії. Це не є за суттю порушенням, але може стати грунтом для якихось подальших порушень у цьому напрямі.”

Студент Юридичної Академії Андрій Шульжик, голова міської організації партії “Свобода”, впрост побоюється переслідувань з боку керівництва Академії:

Андрій Шульжик
”Моя політична позиція багато кого у керівництві нашої Академії не влаштовує. Тобто я там небажана особа. Деякі посадові особи у нашій академії кажуть – “Ага, “Свобода”, націоналісти – ні!” – ти зрозумій, що ти не у тому закладі.”

Такою є передвиборча ситуація на Дніпропетровщині.
XS
SM
MD
LG