Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше в Чеській Республіці енергетичне акціонерне товариство ЧЕЗ має намір увійти на український ринок, зокрема, купити в Україні 6 обласних енергетичних мереж.


Оксана Пеленська Прага, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чеське Енергетичне акціонерне товариство ЧЕЗ було засноване в 1992 році Фондом національного майна Чехії, котре й досі володіє більшістю його акцій. Як і 13 років тому, так і нині не змінилась головна мета Чеського Енергетичного товариства - виробництво і продаж електроенергії й опалювальних систем. У 2004 році ЧЕЗ закупило більшість акцій трьох болгарських енергетичних компаній, в результаті чого нині ЧЕЗ володіє 67% всієї електромережі в Болгарії. А восени минулого року чеське енергетичне товариство ЧЕЗ стало повноправним членом румунського енергетичного товариства ЕЛЕКТРІКА ОЛТЕНЯ - найбільшого на енергетичному ринку в Румунії.

Таким чином намір купити в Україні 6 обласних енергетичних мереж розкриває головну стратегічну лінію чеського ЧЕЗу – увійти у виробництво й продаж електроенергії й тепла на ринках країн Східної Європи. Насамперед ідеться про держави, які ставлять метою інтеграцію з Європейським Союзом. Говорить речник Чеського енергетичного товариства ЧЕЗ Ева Новакова:

“Україна для нас – великий ринок, який єднається з тими теренами, де ми вже працюємо. Україна – прямий сусід Польщі, й ми там маємо свої плани. Україна також безпосередній сусід Словаччини, ми зацікавлені у співпраці зі словаками, зокрема мова про теплоелектростанцію в місті Кошіце. Україна також межує з Румунією, де ми вже уклали договори про співпрацю. Тобто, Україна – це ринок, до якого привернена наша увага, це терени наших прямих інтересів”.

Речник ЧЕЗ не повідомила точнішої інформації стосовно часової перспективи укладення договору з Україною чи про назви конкретних обласних енергетичних систем. Однак вона наголосила, що ЧЕЗ зацікавлене в ринках середньої та східної Європи, тому що ці ринки мають схожу історію з чеською й народи цих країн розмовляють близькими мовами. Отже, орієнтуватись у ринках цих країн легше. Нині чеське ЧЕЗ має кошти на розширення свого ринку, з іншого боку Україна володіє необхідним енергетичним потенціалом, що спонукає до пошуку спільних інтересів у цій ділянці. За оприлюдненою нині інформацією, Чеське енергетичне товариство ЧЕЗ має вартість 20 мільярдів доларів США і вийшло на перше місце серед енергетичних товариств у Центральній Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG