Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: І знову весна.


Київ, 1 березня 2006 року. Скаржитись на погоду - одна з особливостей українців. При чому, одна і та сама людина може нарікати на зимові морози і літню спеку. Можливо, для таких людей саме весна є "золотою серединою"; сезон оновлення і початку нового життя не лишає байдужими навіть най прискіпливіших песимістів. Відсьогодні весна починається - принаймні за календарем - і протягом кількох місяців впливатиме на українців - звісно, по-різному. Ми спробуємо дослідити - як саме? У Звуках Життя "і знову весна" з Микитою Моісеєвим.

Із настанням весни Харків потопає – і не у квітах, як каже кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич. Кілька житлових масивів до весняних підтоплень вже звикла - причиною є те що місто стоїть на трьох річках. За словами синоптиків на українських річках поки що нічого особливого не відбувається. І взагалі, незважаючи на календарний початок весни - погода в Україні поки що зимова. Якою вона буде далі - знає Начальник відділу гідрологічних прогнозів українського Гідрометцентру - Вікторія Бойко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Зимові холоди, стверджують агрономи, знищили від тридцяти п’яти до сорока відсотків озимих. відтак, урожай зернових буде чи не найменшим за останні п’ятнадцять років. З якими ще проблемами зустрічають весну українські селяни? Розповідає фермер Анатолій Кисіль, котрий має аж сто гектарів землі.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Початок весни традиційно асоціюється з появою пролісків. І особливо в Криму - бо саме півострів постачає левову долю тендітних весняних квіток. Це проблема - кажуть екологи - бо, як відомо, проліски занесені до Червоної книги. Кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула. Чому ж так хочеться українцям купувати занесені у червону книгу проліски? Психолог Олександр Губенко каже, що причина у сонці - просто світла стає більше і людей тягне на спілкування.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

В українських виконавців із початком весни пов''язані лише позитивні емоції. Народна артистка україни Ніна Матвієнко каже, що з початком нової пори року у неї з''являються нові сили і натхнення творити. працювати і співати. Перші ж згадки про зустріч весни співом записані ще у давніх літописах. Такі музичні привітання називають веснянками. Етнограф Олексій Доля говорить, що однією зі складових частин були й різноманітні ігри. Але гуляти на повну українці не могли, бо був піст. Але могли відтягнутись під час пасхальних свят.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG