Доступність посилання

ТОП новини

Балтійські, Північні країни та США і в подальшому надаватимуть підтримку Україні у здійсненні нею реформ в оборонній сфері.


Людмила Пилип Рига, 3 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Представники оборонних відомств Балтійських та Північних країн а також Сполучених Штатів цими днями домовилися надалі допомагати Україні у сфері реформування оборонного сектору. Ця фінансова та консультативна допомога спрямована на те, щоб посилити українсько-натовське партнерство.

Україні запропонували конкретні програми у сфері реформування оборон-ного відомства, будуть виділені кошти на експертів, які консультуватимуть українських військових спеціалістів. Державний секретар Міністерства оборони Литви Ренатас Норкус, який очолював литовську делегацію, зазначив, що Північні, Балтійські країни та США активніше допомагатимуть Україні, щоб посилити участь цивільних осіб в оборонному секторі країни. Представник литовського міністерства оборони зазначив, що Литва офіційно задекларувала свою підтримку у зміцненні партнерства України і НАТО. За участю литовських експертів Україна розробила та надала Альянсу для оцінки проект національної річної програми Плану дій з членства в НАТО. Ухвалення та утвердження такого плану- це перший крок до НАТО.

Заступник державного секретаря Міністерства оборони Латвії Яніс Карлзберг повідомив радіо „Свобода” про те, що представники оборонних відомств Балтійських та північних країн і США у Вільнюсі вели розмову про координацію напрямків допомоги Україні.

Яніс Карлзберг: „ Як вам відомо, під час минулої зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО та України був ухвалений документ про надання підтримки України в її намірах інтегруватися до НАТО. Під час теперішньої неформальної зустрічі у Вільнюсі мова йшла про координацію та уточнення функцій допомоги”.

Латвія веде з Україною активний політичний діалог у військовій сфері, зокрема ділиться своїм досвідом інтеграції до НАТО, фінансує навчання українських військових спеціалістів у Балтійському оборонному коледжі. Яніс Карлзберг зазначив, що Рига планує активізувати співробітництво.

Яніс Калзберг: „У нас є план, відповідно до якого відбувається співробітництво з Україною в оборонній сфері. Сьогодні мова йде вже про поширення співпраці, зокрема у сферах військової медицини і освіти, технологій та в контексті співробітництва між Балтійськими країнами та Україною".

У відповідь на запитання, чи може саміт НАТО, який відбудеться в листопаді цього року в Ризі, наблизити вступ України до Альянсу, заступник державного секретаря Міністерства оборони Латвії Карлзберг зазначив, що поки не відомий план порядку денного заходу, однак не виключив цієї можливості, оскільки, країни-члени підтримують Україну в її намірах інтегруватися в Північноатлантичний альянс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG