Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває протистояння довкола референдуму.


Володимир Притула /images/photo/Region_Party_14.03.06.jpg Симферополь, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму і далі вирують пристрасті довкола референдуму про державний статус російської мови. Сьогодні у Сімферополі до двохсот активістів Партії регіонів і Російської громади Криму пікетували Раду міністрів Криму, вимагаючи виділення коштів на цей захід.

Попри те, що іще учора лідери Блоку “За Януковича!”, які виступили ініціаторами призначення згаданого референдуму, заявили про його фактичний зрив, учасники пікету рішуче вимагали від прем”єр-міністра автономії Анатолія Бурдюгова грошей на цей захід. Вони звинуватили главу кримського уряду у саботуванні відповідного рішення парламенту автономії від 22 лютого і блокуванні виділення коштів на його реалізацію.

Активісти Партії регіонів і Російської громади Криму принесли із собою і спалили опудало з помаранчевою краваткою і фотографією Анатолія Бурдюгова. Один з організаторів пікету, активіст Російської громади Криму Олег Слюсаренко каже, що спалене опудало з фото Анатолія Бурдюгова – це збірний образ “чиновників-русофобів”: “Чиновники – ми вважаємо їх русофобами – на чолі з Бурдюговим, за великим рахунком, порушили закон – відмовилися виконувати рішення Верховної Ради Криму про фінансування референдуму про статус російської мови. У Криму, де 90% населення російську мову вважають рідною для себе – це плювок у бік тих 90% кримчан. І кримчани, звичайно ж, не залишаться байдужими, вони винесуть свій вердикт стосовно Бурдюгова і тієї політичної сили, яку він представляє у Криму, на виборах”, - заявив один з лідерів Російської громади Криму Олег Слюсаренко.

Присутні на майдані перед будинком кримського уряду правоохоронці і пожежники в акцію протесту не втручалися. Поскандувавши перед Радою міністрів АРК і попозувавши телевізійникам, пікетувальники розійшлися. Прототип головного героя цієї політичної вистави – кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов її ніяк не прокоментував.

Зате з критикою ціє акції і самої ідеї референдуму виступили активісти Російських і Руських громад цілої низки кримських міст. Каже голова Російської громади Керчі Олександр Ткаченко: “Жодного захисту російської мови вони не роблять. Є законодавча база, яка дозволяє політикам при владі одразу ж запровадити державний статус російської мови на тій території, де вони мають більшість. Це дозволяє зробити Європейська хартія про мови меншин. А те, що відбувається в Криму – це вульгарний піар, такий собі “лохотрон”. Щоб привернути чимбільше галасу до своєї ідеї”, - заявив голова Російської громади Керчі Олександр Ткаченко.

На фото 1: Пікет активісів Партії регіонів і Російської громади біля спаленого опудала кримського прем''єра; На фото 2: Пожежники в акцію протесту на захист референдуму не втручалися.
XS
SM
MD
LG