Доступність посилання

ТОП новини

«Репродуктивний туризм».


Людмила Литовченко Київ, 16 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Великі можливості відкриваються зараз перед жінками, які хочуть мати дітей, але не можуть завагітніти. І при цьому вони не повинні мати багато грошей. Єдине, що вони потребують – це паспорт. Для штучного запліднення вони їдуть, скажімо, зі Сполучених Штатів чи Західної Європи до таких країн, як Росія, Румунія чи Південна Африка і там це обходиться їм удвічі дешевше, ніж у себе вдома. Водночас потенційні батьки з країн Азії та Близького Сходу можливість штучного запліднення знаходять у Сполучених Штатах, а не вдома.

34-ри річна Дженні Веллс була одружена вже 6 років, коли під час першої вагітності втратила дитину. Попри те, що на ліки для штучного запліднення Дженні витратила 2 тисячі доларів, мати дітей вона вже не могла.

“Це було таке спустошення, якого я ніколи не очікувала. Особливо було тяжко, тому що це була моя вина. Я відчувала, що я принизила мого чоловіка і його батьків. Ми завжди мріяли мати кількох дітей. І ось тепер ми витрачаємо на це все більше і більше грошей” – розповідає Дженні Веллс.

Повний цикл лікування коштуватиме подружжю Веллс 13 тисяч доларів, яких вони можуть і не мати. Тому вони збираються адоптувати дівчинку, проте багато родин не шкодують значних витрат і готові робити великі зусилля для того, щоб мати власну, генетичну дитину.

Дебора Спар – професор бізнес-школи в Гарварді – у своїй новій книзі про те, як гроші, наука і політика впливають на торгівлю засобами для штучного запліднення, засвідчує про зростання неконтрольованої багатомільйонної індустрії в міжнародних масштабах. На думку Дебори Спар, до найпопулярніших країн, які радо відвідують так звані «репродуктивні туристи», належать Росія й Румунія. Обидві ці країни мають розвинені малі, але успішні ринки продажу донорських жіночих яйцеклітин. Донорами яйцеклітин є молоді жінки, які дають згоду пройти курс гормонального лікування, після чого яйцеклітини хірургічним шляхом вилучають з організму жінки. В таких країнах, як Росія й Румунія, безпосередньо жінкам платять за таку послугу. В Швеції та Великобританії платити жінкам за донорські яйцеклітини заборонено. Вартість донорських яйцеклітин у Сполучених штатах набагато вища, ніж у Східній Європі. Наприклад, якщо в Сполучених Штатах штучне запліднення коштує приблизно 12тисяч 400 доларів, в Росії ця процедура обходиться удвічі дешевше. Сполучені Штати з найдорожчою у світі системою медичного забезпечення не можуть запропонувати жодних знижок, хоча, на думку Дебори Спар, це має свої вигоди:

“Насамперед – це ринок високих медичних технологій, де лікують так, як це можливо лише у Сполучених Штатах і не можливо в більшості інших країн світу. Але важливіше те, що американський ринок практично не контролюється. Лікування, що заборонене в інших країнах, часто є законним і неконтрольованим у США”, - вважає Дебора Спар, професор Гарвардської бізнесової школи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG