Доступність посилання

ТОП новини

Населення України зменшується. Що може зробити держава, щоб подолати цю тенденцію?


Кирило Булкін Київ, 18 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За даними Державного комітету статистики нині в Україні мешкає 46 мільйонів дев’ятсот тисяч осіб. Це означає, що за 5 років, що минули від останнього перепису, населення держави зменшилося на 2 мільйони. У чому причина такої негативної динаміки і що може зробити держава, щоб змінити ситуацію? Про це у п’ятничній “Вечірній Свободі” говорили завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Олексій Позняк.

Чинників, з яких складається загальна картина зменшення кількості населення України, декілька. Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Павло Шевчук відзначає основні з них.

“Є скорочення народжуваності. Воно несе основний недовнесок до чисельності населення. Ну і також смертність дає свій вплив, оскільки рівень смертності стагнував останнім часом, і останні роки він показує більш стабільні результати, але відрізняється за віком смертність. І, зокрема, якщо в молодших вікових групах – припустимо, до 20-ти років – смертність знижується останні кілька років, то, на жаль, у старших вікових групах – 25 і далі – досить сильно зростає смертність”.

Утім, українські демографи не ставляться до кількісного зменшення населення України як до катастрофи. Як підкреслює завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Олексій Позняк, наразі Україна дуже далека як від перенаселеності, так і від такого стану, коли доводиться говорити про безлюдні території. І навіть прогноз: на початок 2050-го року населення України складатиме близько 33-х мільйонів – він не вважає таким, що має викликати тривогу. Інша річ – якісні показники. Говорить Олексій Позняк.

“Фахівці-демографи розглядають вихід з демографічної кризи не як підвищення чисельності населення, а як підвищення якісних характеристик населення – зокрема, підвищення рівня здоров’я і зниження смертності. Ну і також підвищення освітнього рівня і рівня гідної зайнятості”.

А що може зробити держава, щоб переломити негативну демографічну тенденцію? Павло Шевчук зазначає, що такі важелі існують. Притому покращення суто економічних показників, що стосуються рівня життя, саме по собі не розв’язує проблеми.

“Як показує досвід європейських країн, які вже досить довго намагаються регулювати і відтворення населення, і міграційні рухи, воно не витягує на той

рівень, щоб відтворювати власними силами, і залучаються мігранти. І в цьому теж повинна бути чітка державна політика”.


Тобто – держава має надзвичайно прискіпливо поставитися до тих, хто бажає прийняти її громадянство. Тут пан Шевчук рекомендує врахувати досвід Австралії, яка ставить серйозні вимоги до віку, здоров’я, освіти, навіть наявності дітей у подружжя, що збирається в’їхати в країну.
XS
SM
MD
LG