Доступність посилання

ТОП новини

Європейці мають зачекати з судженнями про відносини Києва та Брюсселя після виборів, уважає західний дослідник.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейці мають бути обережнішими в їхніх оцінках щодо відносин Києва та Брюсселя після виборів. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” заявив старший дослідник Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон. Він уважає, що не слід давати жодних припущень про майбутній діалог України та Євросоюзу, доки не пройде складний процес формування коаліції у Верховній Раді.

Експерт Майкл Емерсон назвав українську передвиборну кампанію вільною і чесною. Він уважає, що є речі, за які можна покритикувати вибори в Україні, але порівнюючи, за висловом експерта, з “брудними витівками” на минулих виборах, нинішня ситуація є незрівнянно кращою.

Невдалою ідеєю дослідник назвав перехід на пропорційне представництво у Верховній Раді. Говорить Майкл Емерсон:

“Зменшується вибір індивідуальних членів парламенту. Слід мати на увазі, що, наприклад, Партія регіонів має надзвичайно велику кількість представників пана Ахметова. Тож фактор олігархів, можливо, буде не поліпшено, а, мабуть, погіршено”.

Він упевнений, що нині неможливо передбачити, яким буде розклад політичних сил після українських виборів. За словами Емерсона, нині відомо тільки те, що Україна матиме складний процес формування коаліції у Верховній Раді.

Але як можуть змінитися відносини Києва та Брюсселя, якщо в українському парламенті значну кількість місць отримає Партія регіонів Віктора Януковича? Експерт нагадав, що, по-перше, зовнішня політика лишатиметься прерогативою президента, а не прем’єр-міністра, а по-друге, невідомо, хто очолить уряд і якою буде коаліція.

Майкл Емерсон: “Тож якщо партія Януковича матиме успіх, він тим не менше мусить бути в коаліції. Це означатиме, що будуть переговори щодо пріоритетів зовнішньої політики уряду, яку, як я вже сказав, уряд контролює не повністю”.

За його словами, європейці мають позбутися своїх припущень щодо того, що трапиться після виборів. Емерсон нагадав, що багатьом у Європі мала подобатися коаліція “Нашої України” і Блоку Юлії Тимошенко півтора року тому. Але роботу того уряду можна оцінювати по-різному, вважає західний експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG