Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжує окупацію частини території Молдовської держави, – стверджує Президент Молдови Володимир Воронін.


Петро Кагуй /images/photo/Moldova_Voronin.jpg Прага, 24 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Молдови знову піддав різкій критиці Росію за те, що вона досі не вивела свої війська із невизнаної, самопроголошеної Придністровської республіки, яка офіційно залишається територією Молдови.

В ексклюзивному інтерв’ю Радіо «Свобода» Володимир Воронін заявив:

«Від 1 січня 2002 року Російська Федерація незаконно, всупереч міжнародним нормам, здійснює окупацію частини територію нашої держави. До 1 січня 2002 року, відповідно до Стамбульського самміту ОБСЄ на найвищому рівні, Росія мала вивезти свої війська і зброю із Придністров’я... Але й досі, ні військові підрозділи, ні озброєння не вивели, і це є серйозним порушенням міжнародних угод».

Президент Молдови також відкинув звинувачення у тому, що запровадження нових митних правил на українсько-молдовському кордоні загрожує гуманітарною катастрофою у самопроголошеній Придністровській республіці:

«Ми, молдавани, разом із українськими митниками – контролюємо лише експорт із Придністров’я, а не імпорт. А міф гуманітарної блокади і гуманітарної катастрофи, про котрі говорять російські та придністровські посадові особи, є – неправдою. Й тому ми кажемо: «Дивіться, Ви можете завозити те, що Вам потрібне і скільки необхідно. Ніхто не обмежує Вас».

Володимир Воронін повідомив і про факти контрабандного вивезення товарів із Придністров’я:

«Про контрабанду із Придністров''я до Молдови ми маємо щоденні свідчення: десятки вантажівок завантажують різними видами товарів і ми маємо докази, що гроші переводять до іноземних банків. Також є багато й інших речей, котрі ми виявляємо і розслідуємо щодня».

Президент Молдови досить схвально оцінює дії української влади щодо запровадження нових митних правил:

«Україна постраждала економічно можливо більше (ніж Молдова) через нелегальне перевезення різних товарів, у тому числі і зброї. Це має місце на 464-кілометровому кордоні, котрий не контролює Молдова, і який донедавна – не контролювала належно і Україна. Очевидно, що без підтримки наших друзів із Європейського Союзу та інших країн, така співпраця на кордоні не була б можливою».

Радіо «Свобода» також поцікавилося у пана Вороніна, чи не переймається він тим, що після обрання нового парламенту України, запроваджені нові митні правила можуть скасувати?

«Я не думаю, що це станеться, бо йдеться саме про парламентські вибори. Тоді як обраний президент Віктор Ющенко виконуватиме свої службові обов’язки щонайменше три роки. Це один аспект. А інший – те, що таке рішення президента Ющенка здійснено через спеціальні заходи. Й тому, незалежно від того, як виглядатиме новий парламент, він розумітиме необхідність безпечного кордону. Кожна країна має потребу у надійних кордонах, тому що інакше – не може бути успішного розвитку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG