Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз вважає вибори в Україні демократичними.


Наталія Вікуліна /images/photo/EU_flag.jpg Брюссель, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз і НАТО визнали демократичність виборів в Україні. Організація з безпеки та співпраці в Європі, що спостерігала за виборами, назвала їх «консолідацією прориву в проведенні демократичного виборчого процесу, який почався півтора року тому». Водночас Європейський Союз вказав, що були помічені технічні проблеми під час голосування, і закликав українські владу їх виправити.

Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав”єр Солана поздоровив український народ із проведенням вільних і чесних виборів. Він зауважив: Євросоюз очікує, що його партнерство з Україною продовжуватиметься і збільшуватиметься. Для цього Києву необхідно продовжувати реформи для розвитку верховенства права, перетворень суспільства, зміцнення демократії й побудови ринкової економіки.

Речниця Солани Крістіна Галляк уважає, що Україні потрібно впроваджувати реформи й забезпечувати політичну стабільність за будь-яких результатів виборів. У день голосування Галляк заявила в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Що для нас має значення – так це не партія А, партія Б чи партія В, для нас має значення політика – політика реформ, політика стабілізації, політика змін, політика забезпечення того, що верховенство права і хороше керівництво є метою нового уряду, який буде сформовано після обрання парламенту”.

Австрія, яка нині головує в Євросоюзі, вказала на певні технічні недоліки, що їх помітили спостерігачі на українських виборах. Від імені ЄС Відень закликав українську владу виправити помічені недоліки і не допустити виникнення подібних проблем на виборах майбутніх. Пояснює Марек Сівец, глава Комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна, керівник спостерігачів Європарламенту на українських виборах:

“Ми не хочемо порівнювати ці вибори зі сфальсифікованими виборами півтора року тому, ми хочемо показати, що може бути покращено. Це стосується, напевно, структури виборчих дільниць, адже під час голосування вишиковувалися довгі черги, на 40% дільниць людям довелося стояти в черзі, деякі виборці так і не змогли проголосувати”.

Він також вказав, що подекуди виборчі дільниці не змогли вчасно розпочати роботу і що у списки не було включено всіх виборців.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер зазначив, що вільні і чесні вибори в Україні роблять свій внесок у зміцнення демократії в країні і що альянс очікує на розширення співпраці з Києвом.
XS
SM
MD
LG