Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці України обурені постійним недофінансуванням “чорнобильських програм”.


Володимир Ляшко Київ, 6 квітня 2006 року (RadioSvoboda.Ua)- Голова Всеукраїнської громадської організації “Союз. Чорнобиль. Україна” Юрій Андреєв вважає, що медичне забезпечення чорнобильців України провадиться вкрай незадовільно.

Так він прокоментував повідомлення, що надійшло з Київської облдержадміністрації, про виділення на ці потреби з бюджету області 21 мільйона гривень.

Все це означає, каже Юрій Андреєв, що впродовж першого квар-талу постраждалі від Чорнобильської катастрофи жителі Київщини одержували від держави лише пенсії та невеликі грошові компен-сації для придбання вітамінних продуктів . І така ситуація приблиз-но - по всій країні. Андреєв: “Торік Пинзеник, міністр фінансів, взагалі аж до 15 грудня розробляв постанову про порядок оплати за хірургічні операції і складні курси лікування. Тобто, впродовж року не фінансувалися ці програми. І врешті-решт ухвалили постанову, за якою онкохворим чорнобильцям було відмовлено в оплаті складних дорогих курсів лікування. А там- від 7 до 15 тисяч гривень коштує курс лікування”.

-І вони оплачували з своєї кишені?

Андреєв: “Ні, вмирали! У кого є такі гроші?”

Юрій Андреєв каже: це добре, що в Київській облдержадміні-страції знайшли кошти для чорнобильців, але для їх використання Кабмін має затвердити 4 постанови, що регламентують фінансові операції. Без них- обласна адміністрація не має права витратити жодної копійки! А постанов немає. Хоча через ЗМІ постійно йде інформація про виконання держбюджету. Андреєв: “А куди ж поділися тоді чорнобильські мільйони, які не надійшли на будівництво житла, на капітальне будівництво, сана-торне лікування, меддопомогу чорнобильцям, дитяче харчування і так далі і так далі. Куди поділися ці мільйони?” Голова громадської організації “Союз. Чорнобиль. Україна” Юрій Андреєв сьогодні в Кабміні має передати список нагальних медичних операцій, котрі треба терміново профінансувати. Ситуація- катастрофічна, каже він. “До 20-ліття Чорнобильської катастрофи ми готуємо демонстрацію протесту на Хрещатику”,- у розпачі сказав Юрій Андреєв.
XS
SM
MD
LG