Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині знову спалахнула дискусія навколо питання про інтеграцію іноземців.


Надія Кандиба Німеччина, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Німецькі вчителі волають про допомогу – вони не справляються зі своїми учнями. Справа не лише у тому, що батьки стали менше приділяти уваги своїм дітям, але і у тому, що вчителі не можуть порозумітися з учнями, які говорять буквально іншою мовою. Проблема інтеграції дітей іноземців нині стає однією з головних тем громадської дискусії в Німеччині.

У Німеччині до нинішньої дискусії навколо проблем з інтеграцією іноземців підштовхнув відкритий лист учителів однієї з берлінських шкіл, де більшість учнів - діти мігрантів. Цей лист став справжнім воланням про допомогу: вчителі поскаржилися на ескалацію насильства і виступили навіть за те, щоб закрити школу. Школу не закрили, однак кілька днів на її подвір”ї чергували поліцейські. Після цього випадку дебати про інтеграцію іноземців охопили всю країну. Це питання порушувалося навіть у німецькому парламенті. Голова фракції лібералів у Бундестазі Вольфґанґ Ґергард заявив:

“Лист учителів засвідчив, що впродовж багатьох років інтеграційна політика в Німеччині була відірвана від реальності”.

З усіх боків почали лунати пропозиції, як краще займатися вихованням дітей тих мігрантів, які самі не поспішають інтегруватися в німецьке суспільство. Найшвидше відреагувала Баварія. Там відтепер дітей іноземців прийматимуть до початкових шкіл тільки в тому разі, якщо вони на достатньому рівні володіють німецькою мовою. Той, хто не витримав тест, муситиме відвідувати мовні курси. Говорить прем”єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер:

“Батьки, які ігноруватимуть мовний тест для своїх дітей, мають рахуватися з грошовим штрафом. Крім того, початкові школи в усій Баварії повинні негайно інформувати відомства в справах іноземців, якщо з’ясується, що іноземна дитина погано знає німецьку мову”.

Таких дітей переводитимуть до спеціальних шкіл. Запроваджені в Баварії заходи викликали також критичні зауваження. Голова профспілки “Виховання та наука” Ульріх Тьоне застеріг, що штрафи спровокують ще більшу готовність до насильства та виникнення паралельних суспільств. А директор однієї з мюнхенських початкових шкіл Франц Інґерл виступив проти спеціальних навчальних закладів для дітей іноземців:

“Знову йдеться про ізоляцію. Адже у спеціальних школах діти іноземців спілкуватимуться лише між собою. Але ж саме цю проблему ми й намагаємося подолати. Інтегрувати іноземну дитину можна тільки тоді, коли вона перебуватиме в товаристві з іншими”.

Тим часом запровадження санкцій розглядається й на федеральному рівні. Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле виступив навіть за висилання з країни тих іноземців, які не бажають інтегруватися в німецьке суспільство. “Той, хто не хоче, щоб його діти жили так само, як німці, зробив помилку, приїхавши сюди”, - зазначив Шойбле в інтерв”ю газеті “Берлінер цайтунґ”. Але також німці, додав він, повинні зрозуміти, що іноземці, які тут живуть, не є загрозою.
XS
SM
MD
LG