Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: «Дідівський закон».


Київ, 20 квітня 2006 року. Весна – гаряча пора для тих юнаків, хто не уникнув (або, як ще кажуть “не відкосив”) від армії - настає час віддавати свій обов’язок Батьківщині. Цього року українське військо чекає на тридцять тисяч новобранців. І хоча, на відміну від часів “нєсокрушимой і легендарной” Радянської армії служити доведеться не два, а лише один рік, в Афган виконувати “інтернаціональний обов’язок” не зашлють, одна проблема війську незалежної України у спадок перейшла. Ідеться про так звані “нестатутні стосунки”, як скромно це називають деякі офіцери. В народі ж знущання старослужащих (“дідів") над молодими солдатами називають усім відомим словом – "дідівщина". Чи можлива армія без такого явища? Досліджують “Звуки життя” “Дідівський закон” з Олександром Лащенком.

Позаторік із військових частин втекли чотириста українських вояків. Більшість з них складали солдати перших місяців служби. А пішли вони на такий крок, бо не могли більше терпіти знущань дідів. Не поодинокі випадки, коли новобранці втрачали здоров''я саме від цих “нестатутних стосунків”. Валентин Вознюк з Рівненщини повернувся із армії до матері інвалідом. Що ж сталося – розповідає рівненська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Дідівщину можна пояснити людською природою - стверджує психіатр Людмила Матвієць. Кожен чоловік прагне до влади, але не всім вона дістається у звичайному - цивільному житті. Армія, якщо ти відслужив півроку, дає хлопцю владний привілей - опікуватися дисципліною новобранців. І кожен користується цією владою, наскільки вистачить фантазії. Водночас, зазначає психіатр, новобранці у військкоматах проходять тест на психічну та розумову адекватність....

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Давно вже минули часи, коли йти до армії було престижно. Справді - мало хто хоче провести один із кращих років свого молодого життя у казармі, ризикуючи постраждати від “безпредєлу” старослужащих. Але, як виявляється, і зараз є юнаки, котрі мріють піти до армії. Завдяки службі можна буде багато чому навчитися, отримати професію і демобілізувавшись, знайти непогану роботу. Саме цим керуються юнаки на Львівщині, констатує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук, відвідавши один із військкоматів. Аби тільки хлопцям не завадило слабке здоров’я.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Незважаючи на те, що найпотужніша у світі - американська армія є повністю контрактною - тобто туди йдуть за власним бажанням і за гроші - вона досі не може остаточно позбутися дідівщини. Тому що навчити всіх американських старослужащих поважати молодших за віком та за званням неможливо, зазначає Юрій Дулерайн, кореспондент Радіо Свобода у Нью-Йорку.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG