Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи в Одесі погрожують непарламентськими методами боротьби.


Петро Каландирець Одеса, 1 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Комуністи відмовляються від парламентських методів боротьби за владу. Про це заявив на першотравневому мітингу в Одесі лідер обласної організації КПУ.

Перший секретар Одеського обкому Комуністичної партії України Євген Царьков наголосив, що вибори 2006 року „поставили крапку на сподіванні досягти будь-яких змін у країні парламентським шляхом. З-під нашого носу владу забирають за допомогою проросійських чи націоналістичних гасел”. Він обвинуватив прихильників Віктора Януковича, Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко „у розколі України”.

На думку товариша Царькова, „усі чесні люди і трудівники очікують від комуністів не голосування картками у буржуазному парламенті, а масових акцій протесту, рішучих дій на вулицях. Давайте відмовлятися від парламентських методів боротьби і візьмемо на озброєння непарламентський, масовий і народний спосіб боротьби”.

Головний комуніст Одещини закликав однопартійців до перекриття вулиць, акцій непокори із залученням до них різноманітних трудових колективів”. Активні дії „єдиним лівим фронтом” проти помаранчевих і біло-синіх компартійці Одеси пообіцяли розпочати 9 травня.

Погрози комуністів погодився прокоментувати співробітник одеської філії Національного інституту стратегічних досліджень Михайло Мацюк:

„Погроза комуністів перейти до непарламентських методів боротьби свідчить про політичну агонію. Зараз комуністи мають незначну підтримку серед виборців. Вони здатні лише підняти хвилі у стакані води. Не більше. Що може зробити партія, яка має такі незначні рейтинги? Їхні виборці – це люди вже похилого віку. Сподіватися на радикальні зміни у їхньому майбутньому не доводиться. Їхні погрози є порожнім потрясінням повітря”.

Тим часом секретар Одеського обкому Прогресивної соціалістичної партії України Людмила Безугла повідомила присутнім на мітингу, що перші проекти рішень, які запропонують на розгляд сесій Рад різних рівнів в Одесі і області депутати від блоку „Народна опозиція”, будуть стосуватися необхідності надання російській мові статусу офіційної (на рівні з українською) та мораторію на підвищення цін на комунальні послуги.

Прогресивні соціалісти назвали результати березневих виборів 2006 року „жахливим ударом”. Особливо турбує їх падіння рейтингу „лівих” серед виборців в Одесі. За результатами голосування до новообраної міськради комуністам потрапити не вдалося.


Секретар обкому Прогресивної соціалістичної партії України Людмила Безугла піддала критиці депутатів Одеської міськради від блоку „Народна опозиція”, які підписали запропонований міським головою Едуардом Гурвіцем меморандум про взаєморозуміння і примирення заради майбутнього рідного міста.

„Ми завжди виступали за те, що Одеса має бути без Едуарда Гурвіца. І те, що вдається йому сьогодні зробити, не змінить хід історії. Ми все одно переможемо. Гурвіцу, Ющенку, Тимошенко та Морозу ніколи не святкувати своєї перемоги”,- заявила під час виступу на мітингу Людмила Безугла.

Близько тисячі учасників першотравневого мітингу в Одесі одностайно підтримали резолюцію, автори якої закликали „об’єднатися у боротьбі проти антинародної політики влади”. Вони виступили проти можливого вступу України до Північноатлантичного альянсу та на підтримку союзу з Росією та Білорусією. У резолюції міститься і вимога відправити у відставку міністрів оборони та закордонних справ України.

Переважна більшість одеситів, щоправда, про ці вимоги нічого не знала і напевно не дізнається. Вони пішли не на мітинг „лівих сил”, а відпочивали з рідними на природі, насолоджуючись теплим першотравневим сонцем.
XS
SM
MD
LG