Доступність посилання

ТОП новини

Прокурор Рівненської області Леонід Орєховський отримав моральну сатисфакцію у суді. Газетярі «Рівного вечірнього» готують апеляцію.


Валентина Одарченко Рівне, 25 травня, 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Учора Рівненський міський суд ухвалив вирок у справі за позовом обласної прокуратури до газети "Рівне вечірнє" про захист честі і гідності на користь позивачів. Газетярі не погодились із вироком і повідомили, що готують апеляцію.

Журналісти не заперечують, що назва статті – «Прокурор за викликом» - є образливою, однак, на їхню думку, різкість висловлювання не зумовлює її незаконності. У ній припускається, що прокуратура області діє упереджено, відкриваючи одні справи і не звертаючи уваги на інші порушення законодавства. Приводом для статті стало відкриття кримінальної справи проти фірми «Реноме-смарт», котра мала непрямий стосунок до «нашоукраїнця» Віктора Матчука. Справа стосувалася порушення митного законодавства. Припущення щодо упередженого ставлення до окремих підприємців відкидає заступник прокурора Володимир Мойсеєць. Мойсеєць: «Всі об’єкти моніторяться постійно. «Реноме» – це не значить, що там хтось десь працює чи займає пост у якійсь політичній партії. А оперативною службою було виявлено той факт ще в минулому році у квітні. Аж поки не прийшло підтвердження зі сторони декларанта… 444 справи ми порушили в минулому році у порядку загального нагляду. Я не знаю, хто за ними стоїть…»

Учора прокуратура довела, що порушення строків відкриття даної справи – вина митників. Суддя Оксана Крижова порахувала журналістів винними та зобов’язала їх надрукувати спростування. Головний редактор «Рівного Вечірнього» Валентина Шах каже, що подаватиме апеляцію, бо не бачить підстав для вибачення:

Леонід Орєховський
Шах: «Це оціночні судження, які звільняють від відповідальності. Ми називаємо статті законів, зокрема «Про інформацію», де вказано, що журналіст має правом аналізувати, критикувати, робити свої висновки щодо діяльності того чи іншого державного органу, що й було зроблено в цій статт . А про затягування справи з у митників нам мали б повідомити в прокуратурі».

При написанні статті журналісти опитали усі сторони, щоб висвітлити тему, яка має суспільно значимий інтерес — проблеми незалежності органів прокуратури та ефективності їх діяльності. Стаття побудована на припущеннях, критичній оцінці професійних та особистих якостей посадової особи.

За період судових засідань, котрі тривали більше місяця, недавній Голова наглядової ради ЗАТ «Реноме» Віктор Матчук призначений Головою Рівненської облдержадміністрації. Колишній голова Василь Червоній, у свою чергу, сподівається повернутися на посаду, а Українська Народна партія в офіційному зверненні до Президента зауважує, що, цитую : «… проти очолюваної Матчуком компанії ЗАТ «Реноме» порушено низку кримінальних справ» - кінець цитати.
XS
SM
MD
LG