Доступність посилання

ТОП новини

Переломні чотири дні - польська преса про перебування папи Бенедикта XVI у Польщі.


Єва Поштар Варшава, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Завершився перший пасторський візит до Польщі папи Римського Бенедикта XVI. Це були переломні чотири дні - вважають коментатори у польській пресі. Поляки прийняли нового папу як «свого», а той, несподівано навіть для ватиканських офіційних осіб відкрився для них як «усміхнений папа». Велику увагу польська перса приділяє і відвідинам папою нацистського концтабору Аушвіц- Біркенау.

Ця проща увійде до історії як переломна у багатьох аспектах: релігійно- душпастирському, суспільному, і великою мірою політичному, вважають польські коментатори. Вони наголошують, що папа приїхав до Польщі не лише як голова католицької церкви, але і, за його власними словами, як «син Німеччини».

"Дзєннік Всходні" у Любліні пише, що слова "Прощаємо, але пам’ятаємо!" - дивно знайомо звучать в наших вухах ці слова очевидців, після недавніх польсько- українських врочистостей у Павлокомі. В концтаборі Аушвіц папа молив не лише про прощення, він запитував, "де тоді був Бог ?"

Коментаторка щоденника "Жечпосполіта" вважає, що поляки виявилися більш зрілими, ніж вони самі про себе думали, бо визнання Бенедикта XVI не випливає тільки із цього, що він спадкоємець папи-поляка. Люблінський архиєпископ Юзеф Жицінський вважає, що не треба більше лякати поляків втратою національної тотожності в Європі. Подібну думку висловлює і коментатор щоденника "Жицє Варшави", який цитує слова Бенедикта XVI: "Дайте Європі свідоцтво віри !"

Єжи Марек Новаковський, коментатор тижневика "Впрост", який вважає, що "Новий Рим" несподівано виникає не в Москві, але в Польщі. Із польського третього Риму, папа буде закликувати до хресного походу в Європу- вважає коментатор.

В подібному тоні пише католицький щоденник "Наш Дзєннік": "Поляки покликані до свідчення про Христа перед цілим світом". Саме на цих словах папи у Кракові у свому коментарі наголошує газета. "Повіяло консерваторством" - у свою чергу підсумовує візит Бенедикта XVI щоденник лівиці "Трибуна". Вона вказує на заклик папи до вірності Церкві та боротьбу із явищем світскості в щоденним житті.

Тижневик Newsweek Polska вважає, що візит папи може мати очищуючий вплив на польський католицизм, може спонукати ієрархів вийти назустріч викликам, перед якими досі тікали. Журналісти "Газети Виборчої" помітили на краківській Оболоні наметове містечко прочан із Сходу. Кільканадцять тисяч вірних із України, Білорусі і Росії під своїми прапорами вітали Бенедикта XVI.

Вже після візиту оглядач "Газети Виборчої" запитує поляків: "Чи будемо кращими?" Відповідає, що спостерігаючи за молоддю, польська віра не є поверхова: вона може поєднати народну релігійність із культурною та економічною модернізацією. "Це може вдатися, але не мусить. Тепер усе це в руках польської Церкви"- закінчує журналіст.
XS
SM
MD
LG