Доступність посилання

ТОП новини

Унікальна програма запобігання вродженим вадам розвитку, яка діє на Рівненщині і Волині, опинилася під загрозою зриву.


Валентина Одарченко Луцьк, 31 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Близько тридцяти немовлят із тисячі, народжених в Україні, страждають серйозними вродженими вадами. Програма їх запобігання безпричинно гальмується.

Упродовж п’яти років тільки на Рівненщині народилися п’ять пар сіамських близнюків, що означає – один випадок на 13 тисяч народжень, у той час як у США таких випадків – один на мільйон.

Однак суспільство великою мірою може зменшити тягар вроджених вад розвитку – переконана завідувачка медико-генетичної консультації Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру Любов Євтушок. Саме заради цього на Рівненщині і Волині згідно міжнародних медичних стандартів здійснювався моніторинг вроджених вад розвитку разом з американськими фахівцями, завдяки якому з’явився медичний реєстр усіх новонароджених дітей, а з нинішнього року лікарі розпочали детальний аналіз створених баз даних.

Любов Євтушок: - З’ясувалося, що в північних районах Рівненщини і Волині, забруднених радіаційно, частота вад невральної трубки, що призводить до вродженого каліцтва або загибелі новонароджених, становить 28 на тисячу народжених, у той час як в областях центральної України – 20. Якщо ж говорити про інші країни, такі,як Сполучені Штати Америки, там частота у 3-4 рази нижча. Ми фіксуємо це з року в рік…Чи пов’язано це безпосередньо з впливом низьких доз радіації – поки що невідомо. Але незаперечний факт - причиною на 80 відсотків є дефіцит фолієвої кислоти в організмі матері.

Про вітамін, який продається в кожній аптеці, досі мало знають молоді жінки, хоча вживати її варто щоденно, а не тільки з настанням вагітності, усім жінкам репродуктивного віку. У цьому, переконана Любов Євтушок, вина усього суспільства , котре не сприяє профілактиці та соціальній рекламі. А тим часом вартість пачки фолієвої кислоти, якої вистачає на місяць профілактики, дорівнює вартості пачки цигарок.

Любов Євтушок: - Коли ми зверталися на телебачення – нам казали, платіть за це, бо це ж реклама фолієвої кислоти…То невже не можна видати на цей рахунок якийсь адміністративний циркуляр?

У 40-а країнах світу пішли іншим шляхом – виробляючи продукти з додаванням фолієвої кислоти. Скажімо, у найпоширеніший продукт харчування - хліб. В Україні збагачення борошна фолієвою кислотою просувається дуже повільно. Ціна щоденної такої затримки – життя однієї дитини. Адже близько півтисячі новонароджених за рік помирає від вад невральної трубки. Окрім того, фолієву кислоту руйнує алкоголь. Саме в медико-генетичній консультації Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру досліджують його вплив на внутріутробний розвиток плоду, а вчасно вжиті заходи дозволяють суттєво виправити ситуацію з розвитком майбутньої дитини.



У приміщенні медико-генетичної консультації я розмовляла з Наталею, котра приїхала сюди із північного Сарненського району.

Наталя: - Я приїхала із Сарненського району, сюди на обстеження відправили лікарі. На облік стала пізно – у вісімнадцять тижнів. Тож і про існування фолієвої кислоти дізналась тільки тоді, стала її приймати щодня. Звичайно, є побоювання на рахунок здоров’я дитини…

Наталя вистояла велику чергу, якої не повинно було бути до фахівців-генетиків. Однак у консультації недостатньо штатних одиниць генетиків. Тим не менше завдяки цим фахівцям на Рівненщині і Волині з 2001 року Україна стала членом Міжнародної палати з нагляду за вродженими вадами розвитку в Римі , а з нинішнього року - до складу Європейської системи моніторингу вроджених вад Єврокат. Хоча сподівання на те, що влада на Рівненщині, Волині й в Україні підтримає проект, поки що не виправдалися, його підхопила організація “Омні – мережа для дітей”, головою наглядової ради якої є засновник україно-американської програми запобігання вроджених вад розвитку, доктор зі США Володимир Вертелецький.
XS
SM
MD
LG