Доступність посилання

ТОП новини

Січнева газова криза мала і позитивні аспекти - Генеральний секретар секретаріату Енергетичної Хартії Андре Мерньє.


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Після січневих суперечок між Росією та Україною навколо ціни на газ в Європі дедалі більше замислюється над безпекою енергопостачання. У цих дискусіях про енергетику стали частіше говорити про роль Енергетичної Хартії, договор до якої встановлює правила гри на міжнародному ринку енергетики.

Ініціатива створити Енергетичну Хартію виникла в Європі на початку 90-х років, коли кінець “холодної війни” дозволив усунути економічний розділ європейського континенту і розвивати енергетичну співпрацю між країнами Євразії. Сьогодні Договор до Енергетичної Хартії підписала 51 держава, включно з Україною. Росія також підписала цей документ, але не ратифікувала його. Експерти кажуть, що якби Москва це зробила, то багатьох проблем в енергетичній співпраці можна було б уникнути. Генеральний секретар секретаріату Енергетичної Хартії Андре Мерньє в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода прокоментував нещодавні події та роль Енергетичної Хартії в уникненні подібних інцидентів:

- Звичайно, ми б хотіли, аби люди і держави жили в повній гармонії, але насправді життя є таким, що суперечок уникнути не можна. Тому всередині Енергетичної Хартії ми маємо механізм з розв”язання суперечок, яким може скористатися кожен з учасників. Я повинен сказати, що події початку року були певною мірою нещасливими. З іншого боку це нагадало людям існуючі в Енергетичній Хартії правила гри, а це було позитивним фактом. Щодо сутності питання: на другий день кризи я написав листа урядам Росії та України, керівникам Нафтогазу та Газпрому, де нагадав про принципи хартії і про її механізм з розв”язання суперечок. На щастя, все не зайшло так далеко: суперечку було вирішено на двосторонній основі, і ми дуже цьому раді.

- Які Україна має винести уроки з січневих подій?

- Наскільки я можу судити, потрібно інвестувати у технології, які б допомогли розрізнити між газом для внутрішнього ринку і для транзиту – це питання має бути вирішено в майбуньому. Я б сказав, що Україна має розуміти: ринкові сили штовхають до ринкових цін. На мою думку, знайдене рішення, яке виключає бартер у майбутньому, - це знак того, що український, але також і російський уряди розуміють реальність. Адже бартер – це не рішення, це – річ з минулого.

- Нині багато говорять про відмову Москви ратифікувати Договір до Енергетичної Хартії і транзитний протокол. Якби Росія ратифікувала ці документи, це вирішило б усі проблеми з російськими енергопоставками?

- Я не можу передбачити, якими можуть бути всі проблеми. Але, звичайно, якщо Росія ратифікує документи і це станеться не в далекому майбутньому, це однозначно буде позитивним політичним сигналом – не тільки для України, але також для багатьох країн… Ми думаємо, що ратифікація, звичайно, необхідна, аби зняти будь-яку двозначність щодо позиції Росії, ратифікація необхідна як політичний сигнал, аби підкреслити надійність Росії як країни-постачальника. Це б дуже вітали не тільки транзитні країни, що зрозуміло, але і країни-споживачі.

- Нещодавно Газпром заявив, що шукатиме нові ринки збуту, якщо уряди країн ЄС не дозволятимуть перехід енергетичних компаній в руки російського газового монополіста. А президент Путін говорив про подвійні стандарти, які Європа застосовує щодо Росії. Яка ваша думка з цього приводу?

- Я дотримуюсь позиції Блера, який сказав: відкриття ринку – це вулиця з двостороннім рухом і ми впевнені, що враховуючи розмір і владу Газпрому, він буде глобально просуватися. Тож це не небезпека, все залежить від того, як ви користуєтеся своєю владою. Тож я б сказав, що реакція Блера була розумною: ви не можете просити людей відкрити їхній ринок і закривати свій власний.

- Нині Євросоюз планує створити єдину енергетичну політику. Яку роль у ній ви бачите для України?

- Думаю, що Україна є, безсумнівно, ключовою країною завдяки транзиту. Але ви також маєте власний величезний ринок. Також, незважаючи на недавню суперечку, ви маєте таке розуміння російської економіки і російських гравців, якого в нас, мабуть, немає. Тож ви можете, звичайно, допомогти як країна-посередник, як незамінна ланка в ланцюгу.
XS
SM
MD
LG